Višegradska banja - biser turističke ponude | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višegradska banja - biser turističke ponude

Izvor: RTRS | Datum:16.09.2019.

Stara skoro 400 godina, termalna voda Višegradske banje "Vilina vlas" nema konkurenciju ni u modernoj kozmetici. Podmlađuje i sprečava starenje. Zbog svoje ljekovite radioaktivnosti, na prostoru bivše Jugoslavije druga je po kvalitetu. Banja je u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske i biser turističke ponude.

Jedna od višeterapijskih procedura je i gimnastika u termalnoj vodi na 34 stepena. Ljekovita voda pomaže kod upala kostiju, zglobova, deformiteta, disajnih puteva, neuroloških, kožnih i ženskih oboljenja i brojnih povreda. U ljekovitost vode prije više od dvije decenije uvjerila se i Podgoričanka Ljubinka Gogić.

- Imam probleme sa kukovima i zglovovima tako da svake godine dođem - kaže Ljubinka, dok Ikonija Savić iz Beograda ističe:

- Imala sam problema sa kičmom sa ekstremitetima krupnim zglobovima. Dolazim redovno i sada mi je mnogo bolje - tvrdi Ikonija Savić. 

Sedam, deset, dvadeset jedan dan, česta su pitanja, koliko traje rehabilitacija. Ljekari kažu, da se za svakog pacijenta određuje posebno u zavisnosti od stanja oboljenja.

- Dolazim godinama ovdje. Zbog ratnih dešavanja bio sam ranjen u nogu i meni je na sreću mnogo bliže nego ostalima doći ovdje - priča Svetozar Guzina iz Višegrada.

Slavica Ilić iz Milića spas u banji je našla poslije saobraćajne nesreće. 

- Još 2006. godine sam imala tešku saobraćajnu nesreću. Poslije izvjesnog vremena doša sam u Višegrad, sanirala sam skoro sve posljedice - priča Slavica Ilić.

Bistra, bez mirisa, prijatnog ukusa za ovu homeotermu vjeruju da nema konkurenciju. 

-  Specifično sadržajno djeluje na organizam i tu negdje leži ovo podmlađuje unapređuje zdravlje što u medicini smatramo da se radi i na preventivi, a ne samo na liječenju - ističe Dušana Bukvić, direktorka JU Rehabilitacioni centar "Vilina Vlas" Višegrad.

Za ljekovitu vodu čulo se od 1571. godine, kada su radnicima, koji su izvlačili kamen za izgradnju na Drini ćuprije, zarastale rane i ogrebotine. Četiri godine kasnije, podignuta su dva kupatila, koja su i danas biser banjske ponude. Banja je dobila ime po endemskoj paprati – Vilina vlas.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: