Nevesinjske i niške gimnazijalce povezala istorija i pravoslavlje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinjske i niške gimnazijalce povezala istorija i pravoslavlje

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:17.09.2019.

Učenici i nastavnici Srednjoškolskog centra „Aleksa Šantić“ iz Nevesinja i etno grupa „Simonida“ gosti su Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Saradnja dvije obrazovne ustanove ostvarena je u okviru projekta „Pjesnici, ustanici, pravoslavci „ koji su podržali Ministarstvo inostranih poslova Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i eparhije Niška i Zahumsko-hercegovačka.

Direktor SŠC „Aleksa Šantić“ Momir Bratić kaže da su im domaćini pripremili sadržajan program, od obilaska kulturno-istorijskih spomenika, pa do predavanja na temu Nevesinjske puške i istorije pravoslavnih eparhija.

Nevesinjski srednjoškolci juče su posjetili Ćele kulu i lokalitet Čegar. Prisustvovali su svečanoj akdemiji i debati o Hercegovačkom ustanku. U Crkvi svetog cara Konstantina i carice Jelene održano je predavanje o istoriji Zahumsko-hercegovačke i Niške eparhije.

Za danas je planiran obilazak Niške tvrđave i Saborne crkve, a na Filozofskom fakultetu biće održano predavanje pod nazivom "Međunaroda podrška Nevesinjskom ustanku" u kome će posebno biti reči o odnosu Srbije prema ustanicima.

Koordinatori projekta i direktori škola održaće sastanak na kojem će dogovoriti uzvratnu posjetu Nišlija Nevesinju.

 



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: