Nevesinjski profesori i gimnazijalci nose lijepe utiske iz Niša | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinjski profesori i gimnazijalci nose lijepe utiske iz Niša

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:19.09.2019.

Učenici i profesori nevesinjskog Srednjoškolskog centra „Aleksa Šantić“ puni utisaka vratili su se iz Niša gdje su bili gosti Gimnazije „Bora Stanković“. Domaćini su im priredili srdačan poček i sadržajan boravak. Uzvratna posjeta najavljena je za 6. oktobar.

Saradnja dvije škole ostvarena je u okviru međunarodnog projekta „Ustanici, pjenici, pravoslavci“ sa blagoslovom i uz podršku Eparhije niške i vladike Arsenija i Eparhije zahumsko-hercegovačke i vladike Dimitrija, te nadležnih ministarstava vlada Srbije i Republike Srpske.

Tokom boravka u Nišu nevesinjski učenici i profesori posjetili su svetinje i znamenitostima Niške eparhije. Saznavši zanimljivu prošlost Hrama svetog velikomučenika Pantelejmona svoje hodočašće nastavili su put Čegra, Ćele kule i Bogoslovije gde im je priređen svečani ručak.

U kripti hrama svetih cara Konstantina i carice Jelene u Nišu, održano je predavanje na temu „Istorija Eparhije zahumsko-hercegovačke i Eparhije niške ̶ međusobni odnosi i slavna prošlost“. Predavači su bili paroh nevesinjski Branko Kalaba i đakon Dalibor Midić.

Na predavanju je bilo reči o slavnoj i stradalnoj prošlosti dviju drevnih episkopija, međusobnim vezama koje sežu do vremena Svetog Save, a kasnije se nastavljaju preko velikih i znamenitih arhijereja i sveštenoslužitelja, od Ignjatija Ikonomidisa do dr Jovana Ilića.

Drugog dana boravka u Nišu u svečanoj sali Filozofskog fakulteta održano je predavanje na temu „Međunarodna podrška Nevesinjskom ustanku“.

Predavači su bili profesorica Ružica Pavlović i đakon Dalibor Midić. Prisutnima je prezentovan važan arhivski dokument koji se čuva u arhivu Eparhije niške, a koji svedoči o vezama kneza Milana Obrenovića sa nevesinjskim ustanicima.

Predavanje je privuklo veliku pažnju profesora, studenata i srednjoškolaca, a na kraju je nastupila nevesinjska etno grupa „Simonida.“

Direktor SŠC „Aleksa Šantić“ Momir Bratić kaže da nevesinjski učenici i profesori nose naljepše utiske iz Niša. Uspostavljena su i nova prijateljstva.

̶ Domaćini su bili srdačni i priuštili su nam dosta zanimljivih sadržaja, a svi ciljevi projekta su ispunjeni ̶ istakao je Bratić. On je dodao da je uzvratna posjeta Nevesinju i Hercegovini zakazana za 6. oktobar.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: