Traže od Tužilaštva da zabrani ulazak patrijarhu Irineju u Crnu Goru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Traže od Tužilaštva da zabrani ulazak patrijarhu Irineju u Crnu Goru

Izvor: SRNA | Datum:23.09.2019.

Crnogorski pokret podnijeće danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem zbog, kako navode, više krivičnih djela, od djelovanja protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Ovaj pokret zahtijeva od Tužilaštva i da zabrani Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik ove manifestacije, dolazak u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio da je "u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

"Zloupotrebom pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom neutemeljenom izjavom, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine i naoružao ih je", navodi se u prijavi.

Crnogorski pokret smatra da je mitropolit Amfilohije "i riječju i djelom inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji", piše podgorička "Pobjeda".

Skup u Budvi, kome bi trebalo da prisustvuje srpski patrijah Irinej, planiran je za 27. i 28. septembar, u manastiru Podlastva u Grblju, kao centralna proslava obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Boki.

Crnogorski pokret i prošle sedmice podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika bilborda u Budvi zbog toga što su dozvolili postavljanje plakata čiji sadržaj, kako ocjenjuju, eksplicitno poziva na protivustavno otcjepljenje dijela Crne Gore.

Crnogorski pokret osnovane je 2015. godine kao nestranačko udruženje.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: