Jutarnji list: Hrvatska još dvije godine neće biti u Šengenu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Jutarnji list: Hrvatska još dvije godine neće biti u Šengenu

Izvor: Tanjug | Datum:29.09.2019.

Hrvatska barem još dvije godine neće biti dio šengenske zone nakon što Evropska komisija sljedećeg mjeseca, najvjerovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uslove za Šengen, piše danas Jutarnji list pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.


Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Šengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Njemačka i Francuska, navodi dnevnik.

Iako su donedavno hrvatski zvaničnici davali izjave o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Šengen, sada su u predviđanjima neodređeni. Juče je u Briselu i premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o spremnosti za ulazak u Šengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama - ističe Jutarnji list.

I hrvatski poslanik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Karlo Resler za dnevnik kaže da je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Evropski savjet mogao odlučivati o ulasku Hrvatske u Šengen“.

Upravo se “njegov“ odbor na nivou Evropskog parlamenta bavi Šengenom i migracijama. O ulasku članice EU u šengensku zonu odlučuju zemlje članice Šengena na sjednici Evropskog savjeta konsenzusom, i dakle više nisu važni stručni, nego politički kriterijumi, zaključuje Jutarnji list.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: