Bileća: Zoltan Dani – 'Nevidljivi' avion oboren za 18 sekundi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bileća: Zoltan Dani – 'Nevidljivi' avion oboren za 18 sekundi

Izvor: SRNA | Datum:03.10.2019.

Penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani koji je bio komandant jedinice koja je 1999. godine oborila NATO avion “F-117A”, rekao je večeras u Bileći na skupu o temi “Neispričana priča o obaranju nevidljivog” da je to bio uspjeh tima koji je bio izuzetno dobro obučen, te da je avion oboren za 18 sekundi.


Obaranje aviona F-117A u ataru sremskog sela Buđanovci prilikom bombardovanja Jugoslavije predstavlja prvi i jedini potvrđen gubitak aviona NATO-a izrađenog u stelt tehnologiji, koji ga čini gotovo nevidljivim za radar.

Govoreći o tom poduhvatu, Dani je rekao da je to bio uspjeh tima koji je bio izuzetno dobro obučen, naglasivši da je bilo veoma bitno da tehnika bude ispravna.

On je objasnio da su za obaranje ovog aviona koristili rusku tehniku S125M Neva napravljenu krajem šezdesetih godina prošlog vijeka.

“Sačekali smo da se taj cilj pojavi na potrebnoj liniji i gledali smo da što manje zračimo prema tim ciljevima kako bi sačuvali da oni ne mogu da dejstvuju prema nama sa protivradarskim raketama. To je mač sa dve oštrice – ako kasno idete na otkrivanje i ručno praćenje i posada nije odlično uvežbana ona ne može da završi taj posao. Mi smo računali da se sve to moramo da završimo za najviše 20 sekundi. Upotrebljena je tehnička mogućnost tog raketnog sistema koji postoji i danas”, objasnio je Dani.

On je ponovio da je raketni sistem pogodio avion na visini od 8.000 metara, a pilot aviona se katapultirao i preživio.

“U momentu otkrivanja avion je bio na 6.000 metara visine ali kada je primijetio da su rakete lansirane, počeo je da menja visinu, da proba da pobegne u vis, ali raketa je jako brza i bez problema ga je stigla”, rekao je Dani.

Zoltan Dani je penzionisani pukovnik protivvazdušne odbrane /PVO/ Vojske Jugoslavije koji je komandovao jedinicom 3. divizion 250. Raketne PVO brigade, koja je tokom noći 27. marta 1999. godine srušila avion Američkog ratnog vazduhoplovstva “F 117-A” – “noćni jastreb”.

U izvršnoj produkciji niške nezavisne produkcije “Polka dot”, snimljen je dokumentarni film o Zoltanu Daniju pod nazivom “21. sekund” režisera Željka Mirkovića.

Zoltan Dani sada živi u selu Skorenovac kod Kovina, gdje je i rođen. Vlasnik je pekarske radnje, a pokreće i brojne inicijative za razvoj seoskog turizma.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: