Sjećanje na časni ratni put jedinice 'BILEĆKI DOBROVOLJCI' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sjećanje na časni ratni put jedinice 'BILEĆKI DOBROVOLJCI'

Izvor: SRNA | Datum:04.10.2019.

U Sabornom hramu Svetog Save u Bileći je služen parastos za poginule pripadnike "Bilećkih dobrovoljaca", povodom 28 godina od osnivanja ove specijalne jedinice Vojske Republike Srpske, jedne od najslavnijih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nekadašnji pripadnik ove jedinice Veselin Vujović istakao je da je njen svaki peti pripadnik poginuo, a da su svi ranjavani jednom ili više puta.

"Ratni put jedinice bio je težak, išli smo tamo gdje druge jedinice nisu mogle da uzmu položaje, a mi smo to završavali. Nijednu bitku, ni u napadu, ni u povlačenju, nismo izgubili. Izašli smo kao pobjednici, ali zato smo platili ogromnu cijenu", rekao je Vujović.

On je izrazio zadovoljstvo što se ova jedinica svugdje ponijela časno, istakavši da je zbog toga još ponosniji na viteški put "Bilećkih dobrovoljaca".

Njegov saborac Dragoljub Novaković rekao je da su ovu jedinicu tokom cijelog rata slali na položaje gdje je bilo najteže, a srpski narod najugroženiji.

"Nismo zadovoljni statusom koji danas imamo mi i djeca poginulih boraca, posebno kada je riječ o zapošljavanju", naveo je Novaković.

"Bilećki dobrovoljci" su bili specijalna jedinica Vojske Republike Srpske, u sastavu Hercegovačkog korpusa i Nevesinjske brigade, a osnovao ju je 3. oktobra 1991. godine vojvoda Rade Radović.

U sastavu ove jedinice ratovalo je stotinjak boraca, a 24 pripadnika su poginula.

Za svoje zasluge u odbrani srpskog naroda i teritorije, jedinica "Bilećki dobrovoljci" odlikovana je više puta.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: