Usvojen rebalans budžeta opštine Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Usvojen rebalans budžeta opštine Nevesinje

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:05.10.2019.

Na sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili Nacrt rebalansa budžeta za 2019. godinu. Prihvaćene su informacije o radu obrazovnih ustanova i izvještaji sportskih klubova i udruženja koji se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Izmijenjeni godišnji plan prihoda i rashoda u opštinsku kasu projektovan je na iznos 8.410.037 KM i za 2% je veći u odnosu na ranije usvojeni budžet za 2019. godinu. Kako je pojasnila načelnik Opštinskog odjeljenja za finansije Zorka Umićević prihodi su za oko 200.000 KM veći od planiranih i za taj iznos je korigovana i budžetska potrošnja.

Odbornici vlasti i opozicije različito su ocjenjivali rebalans budžeta.

Iz SDS-a su ukazivali da su povećani rashodi za lična primanja, da nema ulaganja u realni sektor i da su investicije uglavnom iz kreditnih sredstava. Njihovo mišljenje je dijelio i odbornik SRS „Srpska u sigurne ruke“, dok su iz PDP-a prigovorili da su zapostavljena sela iz Gornjeg polja.

Iz SNSD su uzvratili ocjenom da je rebalans pokazao da je budžet odgovorno planiran, da niko od budžetskih potrošača nije uskraćen za obećana sredstva i da su u Nevesinju urađeni važni projekti. Socijalistička partija je prigovore opozicije okarakterisala kao neutemeljene, uz naglašavanje da su povećani prihodi i da se kreditna sredstva racionalno troše.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da ima ulaganja u realni sektor i da je dobio uvjeravanje da će u objektu „Svislajona“ biti pokrenuta proizvodnja.

Nakon široke rasprave Odluka o Nacrtu budžeta za 2019. godinu usvojena je sa 13 glasova „za“ i četiri „protiv“.

Odbornici su bez rasprave prihvatili predloženu izmjenu Plana utroška kreditnih sredstava kojom su preostala sredstva od asfaltiranja puta u Toploj ulici usmjerena za projekat rekonstrukcije puta u Lukavcu.

Na sjednici Opštinskog parlamenta usvojene su odluke o izmjenama regulacionih planova „Privredna zona Kilavci“ i „Vojni logor“. Kako je obrazložio samostalni stručni saradnik za prostorno planiranje Miljan Đurasović izmjenom ovih planova parcele će biti prilagođene potrebama tržišta, a predviđena je i izgradnja trafostanica sa pratećim sadržajima.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić predstavio je sažeti izvještaj o radu sportskih klubova, udruženja i organizacija u 2018. godini. On je naglasio da je za finansiranje sporta u prošloj godini izdvojeno 186.200 KM i da je u renoviranom Domu kulture održano više manifestacija, projekcija filmova i dječijih predstava.

Iz opozicije su poručili da se neće izjašnjavati po ovoj tački dnevnog reda, jer , kako su naveli, nije ispoštovana ranija skupštinska odluka da se izvještaji o radu klubova i udruženja razmatraju na posebnoj sjednici. Predsjednik Opštinskog parlamenta Momčilo Vukotić rekao je da je Skupštinski kolegijum odlučio da ova tačka bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

Tokom rasprave odbornici su naglasili da u obnovljenoj Sportskoj dvorani klubovi i učenici imaju mnogo bolje uslove za rad. Predloženo je da se napravi pravilnik o dodjeli grant sredstava klubovima, a upravi KMF „Nevesinje“ je data podrška u njihovim nastojanjima da isprave nepravdu uskraćivanjem prava da se kao prvaci RS takmiče u Premijer ligi BiH.

U odsustvu direktora SŠC „Aleksa Šantić“ informaciju o stanju u oblasti srednjeg obrazovanja prezentovao je profesor Radenko Milošević. On je naglasio da su nastavni planovi u potpunosti realizovani i da su učenici imali značajne uspjehe na regionalnim, republičkim i sportskim takmičenjima.

Podnoseći Informaciju o stanju u oblasti osnovnog obrazovanja direktor OŠ „Risto Proroković“ Mara Šaran ukazala je da će zbog sve manjeg broja djece narednih godina biti upitan opstanak područnih odjeljenja. Ona je zatražila podršku za inicijativu da se nevesinjskoj osnovnoj školi dodijeli poseban status. Od Opštinskog parlamenta očekuje da razmotri mogućnost povećanja sredstava za unapređenje kvaliteta rada škole. Na konstataciju odbornika PDP-a da prilikom upisa učenika nisu poštovana upisna područja, Šaran je odgovorila da je za rješenje tog problema potrebna šira društvena odgovornost i zajednička akcija roditelja, škole i lokalne zajednice.

Informacija o radu Osnovne muzičke škole prihvaćena je bez rasprave. V.d. direktora ove obrazovne ustanove Dragana Budalić naglasila je dobre rezultate učenika u prošloj godini i oživljavanje Vaskršnjeg festivala.

Podnoseći Izvještaj o radu Dječijeg vrtića direktorica Milena Kapor je naglasila da je vaspitno –obrazovni rad u prošloj godini i pored nemogućnosti da se formiraju tri uzrasne grupe u potpunosti realizovan, a da je u novu radnu godinu upisan rekordan broj djece.

Direktor Narodne biblioteke Nevesinje Zoran Kisić upoznao je odbornike o kulturno-prosvjetnim aktivnostima ustanove, nabavci knjižnog fonda i realizaciji projekta „Digitalni građanin“.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: