Istočni Mostar - jedina opština do koje se dolazi makadamom iz dva pravca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Istočni Mostar - jedina opština do koje se dolazi makadamom iz dva pravca

Izvor: RTRS | Datum:07.10.2019.

Specifična po mnogo čemu, opština Istočni Mostar, najmanja u Srpskoj, tek prije godinu dana preselila je sjedište lokalne administracije iz Nevesinja u Zijemlje. Iako malobrojna, rijetka su stalna zaposlenja. Stanovništvo živi isključivo od poljoprivrede.

Malobrojno stanovništvo od stočarstva, uzgoja krompira i drugog povrća, obezbjeđuje kakve-takve prihode.

Iako uslova za poljoprivredu ima, priznaju da je, zbog teških uslova života i raseljavanja, većina oranica zapuštena.

- Odlazak u Nevesinje ili Mostar, jednako je težak, pošto su oba mjesta udaljena istom kilometražom, a većina putne dionice je makadam - kaže Željko Antelj iz Zijemlja kod Istočnog Mostara.

U Zijemljima nema škole, pošte, policijske stanice, ambulante, mnogo čega.

Zbog izolovanosti, porodice odlaze da bi školovale djecu u Nevesinju ili Mostaru. Dragana Vučić ide u deveti razred u Nevesinju.

Nikola Čalija iz Zijemlja kaže da je stalno tu, ima dvoje djece koja idu u školu u Bijelo Polje. Kako ističe, 2003. godine se vratio na rodnu grudu.

Bilo kakav organizovani otkup proizvoda, kažu mještani, poboljšao bi materijalne uslove stanovništva. Potencijalni investitori, zbog izolovanosti, zaobilaze Zijemlje.

- Prvo bi nam mljekara bila od koristi, a drugo, lakši bi bio transport za ono što se proizvede, krompir, luk, mrkvu, ili drvo ko ima - navodi Milorad Vučić iz Zijemlja.

Istočni Mostar jedina je opština do koje se dolazi makadamom iz dva pravca.

Vlada Srpske i institucije BiH, pomogle su rekonstrukciju dvije dionice, dužine jedanaest kilometara. Za asfaltiranje nema novca.

- Problem svih problema jeste putna komunikacija. Mi nismo u mogućnosti da to sami uradimo - rekao je Božo Sjeran, načelnik opštine Istočni Mostar.

Istočni Mostar je opština sastavljena iz tri nepovezane cjeline. Do dvije, udaljene više od četerdeset kilometara, stiže se preko teritorija Mostara ili Nevesinja.

Sjeran kaže da se u sjedištu opštine najviše osjeća nedostatak odjeljenja policije.

Opština je spremna, ističe, da obezbijedi prostor. Zahvaljujući Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i bh. Ministarstvu za izbjeglice, u toku je rekonstrukcija objekta bivše osnovne škole u višenamjenski prostor.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: