Najmlađi sugrađani tokom dječije nedjelje istakli svoja prava | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najmlađi sugrađani tokom dječije nedjelje istakli svoja prava

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:09.10.2019.

U okviru Dječije nedjelje, nevesinjski Vrtić „Sveta Evgenija carica Milica“ provodi niz aktivnosti, koje su praćene dječijom maštom i kreacijama.

Sedmica je počela posjetama javnim ustanovama u gradu, a najljepše, jesenji maskenbal, ostavljen je za kraj manifestacije.

Mališani i njihovi vaspitači bili su gosti u Osnovnoj školi „Risto Proroković“, Narodnoj biblioteci, Radio Nevesinju, Vatrogasnoj jedinici, te Muzičkoj školi „Sveti Roman Melod“, a posjetili su i Gradski stadion.

Tema ovogodišnjeg maskenbala biće jesen i njeni plodovi.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija.

Ove godine, „Dječija nedjelja” širom Republike Srpske obilježava se pod motom „Moja sedmica, moja godina“ , a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Manifestacijom se nastoji skrenuti pažnja i ukazati na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci. Dječija nedjelja je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu. U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece.

Neka od prava koja su garantovana ovom konvencijom su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu.





Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: