Sjećanja: Kako je Nevesinje dočekalo mitropolita Perovića 1900. godine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sjećanja: Kako je Nevesinje dočekalo mitropolita Perovića 1900. godine

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:20.10.2015.
Na portalu Radio Nevesinja  u rubrici “Sjećanja“ u više navrata su prenosili zanimljive detalje iz nevesinjskog vremeplova i podsjećali na važne događaje iz prošlosti ovog kraja.
Zahvaljujući sačuvanim brojevima lista „Istočnik“, sa požutjelih  i oštećenih stranica, uspjeli su posložiti priču o velikom narodnom saboru u Nevesinju iz 1900. godine. Svečanost je priređena povodom posjete mitropolita zahumsko-hercegovačkog Serafima Perovića.
U svečanim odijelima  iz svih nevesinjskih sela došao je  narod na veliko crkveno slavlje u Nevesinje, 23. septembra 1900. Mjesno sveštenstvo je stiglo dan ranije da dočeka svog crkvenog starješinu.

U 8 sati ujutro drumom prema Mostaru  uputila se povorka konjanika i fijakeri sa sveštenstvom, građanstvom i predstavnicima Srpske crkvene opštine da dočekaju svog arhijereja. Sastanak je ugovoren kod Jovanović karaule  gdje se nalazila i žandarmerijska postava.

Visokog gosta prvi je pozdravio prota Kočović. Riječi dobrodošlice uputili su predsjednik Crkvene opštine gosp. Turanjanin i  učitelj Kostić. Potom su se svi zajedno uputili prema Nevesinju. U Bišini je svečanu povorku dočekalo 50 jahača sa dva trobojna barjaka.Kada se mitropolit pojavio na Grepku začula su se crkvena zvona iz Nevesinja. Istovremeno je i mlado i staro pohitalo da dočeka dragog gosta.

Na ulazu u Nevesinje kotarski predstojnik Rauh okružen učiteljima, školskom omladinom i mnoštvom građana pozdravio je  mitropolita Perovića biranim riječima. Poslije  toga krenuli su glavnom ulicom do crkve.Pred crkvenim vratima svog arhijereja  sa krstom u ruci je dočekao prota Kočović. U crkvenoj porti okupila se sva nevesinjska inteligencija.

Visokopreosvešteni Gospodin mudrim i odabranim riječima pozdravio je okupljeni narod. Zahvalio se na ljubavi  i pažnji, naglašavajući da se lično  „osvjedočio o gostoprimstvu Nevesinjaca  za čiju je sreću sve svoje sile i osjećaje upotrijebio“. Visoki gost je potom odsjeo u hotelu „Bilić“. Popodne je služio večernje bogosluženje.

Sutradan,  u nedjelju 24. septembra,  služio je vladičansku službu kojoj su , između ostalih, prisustvovali Tomo Bratić iz Fojnice, Petar Govedarica iz Bratača, vojvoda Petar Radović, Jovan Gaćinović... Za pjevnicom su pojali učitelji  Boško Kostić i Vladimir Vojnović  uz pratnju članova Srpskog pravoslavno društva „Zastava“ sa mladim horovođom D.Govedaricom.

Poslije svetog Jevanđelja mitroplit je održao divnu propovijed koju je pažljivo slušao pobožni narod.

Nakon liturgije mitroplit  Perović je posjetio kotarskog predstojnika i učitelje. Ručak je pripremio ugledni građanin gosp. Zečević. U Društvenom domu je održana sveštenička sjednica i pregledani su protokoli. Poslije 4 sata mitroplit je posjetio 15 srpskih kuća koje su se utrkivale ko će bolje primiti milog gosta.

Drugog dana posjete Nevesinju mitropolit je obišao prostorije Srpskog pjevačkog društva „Zastava“. Pozdravili su ga predsjednik pjevačke družine Nikola Katić i potpredsjednik Miho Lažetić. Mitropoit je „Zastavi“ poklonio veliki komad zemlje vrijednosti 3000 kruna.

U pratnji savjetnika  Patrikija Popovića posjetio je i  Osnovnu školu i ispitivao učenike „nauku vjere“. Potom se uputio u Žensku školu gdje ga je dočekala učiteljica Kostić.

Posljednjeg dana posjete mitropolit Perović je obišao Kruševljane, parohiju vojvode Radovića.  Potom se uputio prema Fojnici i Gacku.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: