Načelnik Bileće domaćin za primjer: Uzgaja životinje, obrađuje baštu, a ima i odličan vinograd | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Načelnik Bileće domaćin za primjer: Uzgaja životinje, obrađuje baštu, a ima i odličan vinograd

Izvor: ATV | Foto: ATV | Datum:11.10.2019.

Nekada davno dobar domaćin u Hercegovini se vrednovao po stadu i krdu, danas je toga sve manje. Ima izuzetaka. 

Na stotine ovaca, koza i svinja, desetine krava, dobra bašta, još bolji vinograd sve smo to našli u selu Vlahinja kod Bileće. Ništa to ne bi bilo čudno da se tim ne bavi prvi čovjek ove opštine, Miljan Aleksić.

Momentalno imam preko 300 ovaca i oko 150 koza i jaradi. Imam 26 krava Angus rase, to je rasa koja se ne muze nego ima najbolje i najkvalitetnije meso, u Evropi je i najskuplje, samo još kod nas nije to baš najbolje već u Crnoj Gori se to prepoznaje. Cijena je duplo skuplja nego običnog govečeta", kaže Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

U BiH postoje samo tri krda Angus krava, kaže bilećki načelnik i dodaje da ima bikova teških i po tonu. No spisku životinja koje Aleksić uzgaja tu nije kraj.

Imam tu 90 svinja koje tovim, a imam u Bileći 16 krmača koje prasim. Imam tu jedno 60-70 ćurki, imao sam 150 juče sam jednu turu prodao", priča Aleksić.

Osim u štali Aleksić ima pune ruke posla i u dvorištu. Već danima se ispred kuće dimi veseli kazan. Rakije loze i dobrog vina vranac ne smije da fali.

Ispekao sam do sada 3.000 litara loze imam još makar toliko. Osim loze šta još proizvoditi? A otočio sam nekolike hiljade litara vina crnoga. Ove godine mi je prvi put rodio moj vinograd, 500 čokota koji ćemo sada vidjeti", kaže Aleksić.

U svom vinogradu Aleksić je ubrao oko pola tone dobrog grožđa. Zasadio je 240 stabala dunje pa će biti i dunjevače, kaže načelnik, a pokazao nam je i baštu. I nakon svega što je pobrojao uslijedilo je logično pitanje?

- Za sav ovaj posao vjerovatno je potrebno dosta truda, a Vi ste na poziciji prvog čovjeka Bileće da nam usporedite to dvoje, šta je teže?

Aaauu ovo je majka prema onoga tamo u opštini, ovdje se relaksiram, ovdje mi je mnogo ljepše nego tamo", kaže Aleksić.

Miljan Aleksić ističe da uživa u svim ovim poslovima i zato kaže da želi poslati svima jasnu poruku. U selu se dobro živi, možda bolje nego u gradu, kaže bilećki načelnik i dodaje, baviti se stočarstvom nije sramota.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: