Nevesinje: Udruženje MS obilježilo 18 godina rada | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Udruženje MS obilježilo 18 godina rada

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:12.10.2019.

U Nevesinju je danas održana redovna godišnja Skupština Udruženja multiple skleroze regije istočne Hercegovine i obilježeno 18 godina od formiranja Udruženja. Razgovarano je o radu udruženja u ovoj godini i aktuelnim problemima invalidnih lica u Republici Srpskoj. Osim članova Skupštine sastanku su prisustvovali i gosti iz udruženja multiple skleroze regije Birač i Sarajevsko - romanijske regije, te predstavnici lokalne vlasti, javnih ustanova i udruženja.

Predsjednik Udruženja MS Branimir Tamindžija predstavio je najznačajnije projekte, humanitarne aktivnosti i inicijative u kojima su učestvovali članovi Udruženja i njihovi partneri.

Podsjećajući da u Hercegovini ima preko 100 oboljelih, a u Republici Srpskoj oko 2000, Tamindžija je naglasio da je osnovni cilj Udruženja MS da popravi uslove života oboljelih i njihovo liječenje.

− Tokom svih ovih godina davali smo savjete oboljelim, pomagali u nabavci lijekova, dijelili prehrambene pakete i pomagali prilikom nabavke ortopedskih pomagala – rekao je Tamindžija.

On je ukazao da je veliki problem to što civilne invalidnine nisu obuhvatile oboljele od multiple skleroze, najavljujući da će Udruženje zagovarati da se to ispravi.

Tamindžija je istakao dobru saradnju sa drugim udruženjima, lokalnom upravom i međunarodnim organizacijama.

Predsjednik Udruženja oboljelih od MS regije Birač Milan Stjepanović ocijenio je da je nekoliko udruženja svojim radom uspjelo da vrati ugled i poštovanje oboljelih i da su kroz institucije Republike Srpske uspjeli da ostvare 80% svojih potreba.

– Preostaje još da formiramo savez na nivou Republike Srpske, riješimo legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe i da se izborimo za isplatu bolovanja u punom iznosu za radnike sa multiple sklerozom − rekao je Stjepanović.

Novak Milošević iz Bileće više od četvrt vijeka nosi se sa teškom bolešću. Kaže da je optimizam najbolji lijek, ne samo za ovu, nego i sve druge bolesti. Smatra da su važna ova okupljanja oboljelih na kojima razmjenjuju mišljenja i iskustva i dogovaraju inicijative za izmjenu zakonske regulative.

Podršku Udruženju MS uputio je načelnik opštine Milenko Avdalović iskazujući poštovanje prema ljudima koji se nose sa teškom bolešću, a stižu da učestvuju u projektima društvene odgovornosti i humanitarnim akcijama.

Povodom 18 godina postojanja predsjednik Udruženja MS Branimir Tamindžija uručio je zahvalnice, plakete i povelje pojedincima, ustanovama, institucijama i privatnim preduzetnicima koji su na različite načine pomagali rad Udruženja MS.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: