Beograd: Izložba sireva iz BiH, Srbije, Crne Gore, Francuske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Beograd: Izložba sireva iz BiH, Srbije, Crne Gore, Francuske

Izvor: SRNA | Datum:12.10.2019.

Izložba autohtonih sireva Balkana pod nazivom "Balkan čiz festival" otvorena je u Domu omladine u Beogradu gdje će posjetioci danas i sutra moći da vide i probaju rijetke i neobične vrste više od stotinu sireva iz Srbije, BiH, Crne Gore, Francuske.


Posjetioci mogu da uživaju u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima, kao i poslasticama sa sirom.

Kravlje i kozje mliječne proizvode iz BiH izložili su "Mons produkt" iz Teslića vlasnika Miroslava Ječanina koji se predstavio sa kozjim programom, te "Milh" iz Kupresa, vlasnika Smaila Žilića, sa trapist sirevima sa limunom, aronijom, orasima, raznim začinima, koji su prošle godine na ovom festivalu osvojili drugo mjesto.

Sirevi iz Hercegovine predstavljeni su na štandu "Stara Hercegovačka kuća", firme koja u Bulevaru Kralja Aleksandra 210 u Beogradu, prodaje domaće organske proizvode sa geografskim porijeklom, rađene po staroj hercegovačkoj recepturi - sir iz mješine, sir sa lukom i druge, kajmak, ali i vina, pršut, med, biljne preparate.

Posebno mjesto u čast jubileja Festivala zauzeo je Pirotski kačkavalj i Svrljiški belmuž.

Nastavnici i učenici srednje Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" iz Pirota su prikazali i kako se pravi mladi kačkavalj, a predstavnici svrljiške manifestacije "Belmužijada" poslužili su specijalitet "belmuž".

Premijerno je predstavljen i "sir MocaMela", kojim su studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu pobijedili na nacionalnom takmičenju "Ekotrofelija" i zauzeli sedmo mjesto u Evropi, što je najbolji rezultat iz Srbije, jedine zemlje van zemalja EU čiji je ekoinovativni premijum prehrambeni proizvod predstavljen.

Radno vrijeme festivala danas i sutra je od 10.00 do 20.00 časova. Cijena jednodnevne ulaznice je 250 dinara /uključuje degustaciju sireva i delikatesa na svim štandovima izlagača)/

Partner manifestacije je Dom omladine Beograd.

Na kraju festivala biće porglašeni najbolji sirevi po glasovima publike, najljepši štand i najljepši tanjir sireva.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: