Formiran Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Formiran Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja

Izvor: RADIO NEVESINJE | Datum:14.10.2019.

U opštini Nevesinje danas je na preporuku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS formiran Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja. Na sastanku predstavnika lokalne uprave, civilne zaštite, policije, inspekcijskih službi i lovačkog udruženja dogovorene su i druge preventivne mjere u slučaju pojave ove bolesti.

Opština je preuzela obavezu da obezbijedi veterinarsku zoohigijensku službu i odredi lokacije za eventualno zakopavanje ili spaljivanje uginulih životinja. U slučaju potrebe bilo bi angažovano i komunalno preduzeće za pomoć pri uklanjanju zaraženih i sumnjivih svinja. Dogovoreno je i da se veterinarskoj službi obezbijedi i druga potrebna materijalna i tehnička pomoć pri saniranju žarišta zaraznih bolesti životinja.

Preko poljoprivredne službe, medija i Lovačkog udruženja „Srndać“ farmeri će biti obaviješteni o preventivnim mjerama za sprečavanje pojave bolesti.

Podjećamo, Vlada RS je krajem avgusta formirala Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, kao tijla koje će sprovoditi mjere propisane Planom upravljanja kriznom situacijom u slučaju da ova bolest bude dijagnostifikovana u Republici.

Afrička kuga svinja (ASK) je zarazna bolest životinja sa potencijalnom za brzo širenje. Bolest se ne prenosi na ljude i druge životinje, ali farmerima može nanijeti velike štete. Vakcina protiv ASK ne postoji, a nema ni efikasnog lijeka. Iskorjenjuje se ubijanjem svinja na zaraženom imanju.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: