Sa mališanima o zdravoj ishrani i važnosti pranja ruku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sa mališanima o zdravoj ishrani i važnosti pranja ruku

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:16.10.2019.

U vrtiću „Naša radost“ u Bregovima danas su predstavnici Instituta za javno zdravlje RS - Regionalni centar Trebinje održali radionicu o zdravoj hrani i neophodnosti pranja ruku, kao prevenciji brojnih zdravstvenih komplikacija.

Natalija Komnenović, specijalista socijalne medicine, povodom Svjetskog dana hrane, ističe da su na današnjoj radionici djeci govorili da, ukoliko se budu zdravo hranili, imati zdrav i i jak organizam.

„Djeca su bila uključena, vidim da vaspitači sa njima rade i govore o zdravoj hrani i zdravim životnim navikama. Svi su dali svoj doprinos kada smo govorili o voću, povrću, poznaju sve namirnice, i poznat im je onaj model tanjira, tj. kako bi trebalo da izgleda zdrava ishrana i oni su to savladali“, navela je ona.

Djeci su posebno bile interesantne slike koje pokazuju kakav život vode mališani koji se nezdravo hrane i do kakvih posljedica takav način života može da dovede.

„Govorili smo o gojaznosti, o nekim bolestima poput dijabetesa i povišenog pritiska koje mogu nastati ako dijete unosi previše tzv. praznih kalorija. Neuranjenost je zdravstveni problem koji nastaje kao posljednica nepravilne ishrane. U tinejdžerskom periodu djeca su sklona da zbog izgleda krenu u anoreksiju, pa smo i mališane upoznali sa tim problemom, i naglasili im da je veoma važno da jedu po piramidi zdrave ishrane“, kaže Natalija Komnenović.

U današnjoj radionici pomenuli su i koliko je važno pravilno prati ruke.

„Nažalost, statistika je porazna, više od 30 odsto stanovništva redovno ne pere ruke. Nekada i lično doživim da je neko išao u toalet a da nije oprao ruke, pa se zabrinem. I ovi što peru ruke dosta njih nepravnilno peru ruke. Pokušala sam djeci da objasnim koliko je bitno da ruke peru toplom vodom, sapunom, da odbroje bar do dvadeset, trljaju između prstiju, ubrusom obrisati. Jako je bitan taj higijenski postupak“, kaže doktorica Komnenović.

Podvučeno je da je najvažnije ruke prati prije i poslije jela, nakon odlaska u toalet, te kontakta sa životinjama i igranja u grupama zajedničkim igračkama.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: