Policija čuva Hercegovce od naslinih migranata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Policija čuva Hercegovce od naslinih migranata

Izvor: Glas Srpske | Foto: Glas Srpske | Datum:18.10.2019.

Bileća - Policijske patrole ubuduće će stalno kružiti bilećkim selima kako bi tamošnje mještane čuvale od migranata, koji im svakodnevno stvaraju ogromne probleme i zbog kojih su počeli čak i strahovati za svoje živote.


 
To je “Glasu Srpske” potvrdio načelnik Bileće Miljan Aleksić, koji je juče prisustvovao vanrednoj sjednici Skupštine te opštine, gdje su glavna tema bili upravo problemi sa migrantima.

- Dogovoreno je da policija neprestano patrolira terenom i nadamo se da će mještani sada biti bezbjedniji u svojim kućama. Osim toga, usaglašeno je i da tražimo nadoknadu štete koju su migranti tim ljudima nanijeli - naveo je Aleksić, dodavši da će u vezi s tim pitanjem uputiti zahtjev i Vladi Srpske, kako bi se pronašao način da im se isplati određena nadoknada.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa rekao je da policija čini sve da zaštiti stanovništvo i njihovu imovinu.

Obećao je i da će pojačati aktivnosti kako bi bili bezbjedni svi stanovnici istočne Hercegovine. Laketa je na sjednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici Službe za poslove sa strancima i OEBS-a, kazao da će policija biti u stalnom kontaktu sa građanima, te pozvao stanovništvo da djeluje trezvene glave i u skladu sa zakonom. On je naveo i da će se pripadnici Policijske uprave Trebinje pridržavati zaključka Vlade Srpske i rješenja o imenovanju Koordinacionog tijela koje prati kretanje ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.

Jedan od mještana Vranjske Radoš Radović, obraćajući se prisutnima na Skupštini opštine Bileća, istakao je da kroz njihova sela prolaze stranci i uznemiravaju stanovništvo.

- Jedini spas nam je policija, koju molimo da nam pomogne i zaštiti nas - istakao je Radović.

On smatra da je jedno od mogućih rješenja da migrantima bude obezbijeđen prevoz.

A da je situacija postala i više nego kritična, danima upozoravaju upravo mještani bilećkih sela. Kažu da su u strahu i danju i noću od migranata, tvrdeći da ih napadaju, ali i da im kradu stoku, kokoške, jaja, odjeću. Nerijetko se dešava da ložeći vatru, zapale im i kuće.

Koliko sve izmiče kontroli na tom području najbolje svjedoči i slučaj Milorada Čomića iz bilećkog sela Todorići, koji je 5. oktobra ubio jednog migranta, zatekavši ga u kući svog komšije. Zbog svega toga mještani bilećkih sela su 13. oktobra održali i protestni skup u Simijovu, apelujući policiji i lokalnoj vlasti da ih zaštiti od migranata, kada su zatražili i hitnu vanrednu sjednice Skupštine opštine.

Na vanrednu sjednicu Skupštine opštine Bileća juče su bili pozvani i pripadnici Granične policije BiH, međutim, niko se od njih nije pojavio. Uputili su dopis u kojem navode da nemaju praksu da prisustvuju ovakvim sjednicama Skupštine, ali da su otvoreni za svaki oblik saradnje.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: