Višegrad: Srednjoškolci sa vršnjacima iz Goražda posjetili znamenitosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višegrad: Srednjoškolci sa vršnjacima iz Goražda posjetili znamenitosti

Datum:22.10.2019.

Učenici Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada i Srednje škole "DŽemal Bijedić" iz Goražda posjetili su danas kulturno-istorijske znamenitosti Višegrada u okviru projekta "Slike našeg zavičaja".


Najveći dio vremena učenici su proveli upoznajući se o životu Jevreja koji su živjeli na ovom području, a tim povodom obišli su i jevrejsko groblje na Okolištima u kojem se nalaze spomenici likovima iz romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija" - Lotiki Celermajer, te Debori i Abrahamu Cileru.

Direktor Srednje škole "Ivo Andrić" Divna Vasić rekla je da su učenici imali predavanje o Jevrejima, a upoznati su i o životu i djelu Isaka Samokovlije i Lotikinom životu.

Profesor istorije Sedin Hadžimusić rekao je da ovi projekti imaju lijepu pouku, da se učenici druže i nauče nešto novo.

Učenica Marija Đurđević kaže da su se upoznali o znamenitostima grada i o Jevrejima koji su živjeli na području opštine Višegrad.

"Obišli smo jevrejsko groblje na kojem počivaju Andrićevi junaci, imali smo predavanje o Jevrejima koji su bili likovi u Andrićevim romanima i održali kviz znanja o tome šta smo naučili", pojasnila je Đurđevićeva.

Ona je dodala da je sve ovo značajno za mlade ljude jer imaju priliku da se upoznaju međusobno, kao i gradove i kulturne znamenitosti.

"Smatram da svijest ljudi o ljepotama koje imamo na ovom području nije dovoljno podignuta, tako da svi na tome treba da radimo i ovaj projekat je jedna od prilika da naše znanje o kulturnom nasljeđu produbimo", navela je Đurđevićeva.

Učenica Amina Halilović rekla je da su upoznati o ličnostima koje su bile značajne za Višegrad.

Učenica Ksenija Heleta kaže da je riječ o projektu uspostavljanja mira i saradnje među građanima svih vjerskih zajednica u BiH.

Projekat "Slike našeg zavičaja" realizuje "Pro-budućnost" u okviru izgradnje mira i povjerenja među građanima svih vjerskih i etničkih zajednica u BiH.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: