Višegrad: Obilježen dan odbrane grada | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višegrad: Obilježen dan odbrane grada

Datum:26.10.2019.

Dan odbrane Višegrada u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen je danas obilaskom ratnih položaja na Gornjoj i Donjoj Lijesci, gdje je Vojska Republike Srpske zajedno sa mještanima prije 27 godine uspjela da sačuva grad od napada muslimanskih snaga.


Bivši komandant višegradske brigade Luka Dragičević podsjetio je da su u ovom periodu 1992. godine muslimanske oružane snage izvele ofanzivu na položaje višegradske brigade Vojske Republike Srpske.

"Plan je bio da se zauzme cijela lijeva obala Drine, zatim da se uđe u Hidroelekranu Višegrad i sljedeća, završna faza, je bila da se osvoji cijeli grad", objasnio je Dragičević.

On je dodao da su napadi prvo počeli na selo Kočarim i da su u toj ofanzivi učestvovali najelitniji odredi goraždanske divizije.

Dragičević je naglasio da postoje zapisi kako je sa Butkovih stijena muslimanska vojska posmatrala seobu naroda i da su praktično bili ubijeđeni da je Višegrad u njihovim rukama.

"Zahvaljujući upornosti naših boraca, ova odbrambena linija nije pala. Po njihovim izvorima u toj ofanzivi je učestvovalo oko tri hiljade muslimanskih boraca", naglasio je Dragičević.

Učesnik odbrambeno-otadžbinskog rata Goran Trifković rekao je da su borci, koji su se tada našli na ovom mjestu, veoma požrtvovano odbranili Višegrad.

"Da Višegrad nije odbranjen, bilo bi mnogo više žrtava, jer je uz nas bilo i stanovništvo. Mi smo bili opkoljeni, nismo se mogli povući i morali smo se braniti. Kada se njihova vojska počela povlačiti, tada je borba počela da jenjava", istakao je Trifković.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević ukazao je na značaj obilježavanja ovog datuma, te poručio da će ih opština uvijek podržavati.

Đurević je istakao da žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata ne smiju biti zaboravljene i najavio da je za narednu godinu planirana gradnja dva spomen-obilježja u znak sjećanja na stradale žrtve i vojnike iz tog perioda.

Povodom Dana odbrane Višegrada danas je u Hramu Svetog Save na Gornjoj Lijesci služen je parastos poginulim srpskim borcima i položeni su vijenci na centralni spomenik izgrađen u blizini ove bogomolje.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: