Višegrad: Održana manifestacija 'Osam vijekova Svetosavlja' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višegrad: Održana manifestacija 'Osam vijekova Svetosavlja'

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:26.10.2019.

Na mostu Mehmed paše Sokolovića i na brodu na rijeci Drini u Višegradu danas je održana manifestacija "Osam vijekova Svetosavlja", koja je okupila učesnike iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.


Manifestaciju je organizovali Guslarsko društvo "Rade Jamina", čiji je predsjednik Darko Lečić istakao njen značaj, jer čuva tradiciju i istoriju od zaborava, te se tako prenos na mlađe naraštaje.

"Moramo njegovati našu epsku poeziju, srpski instrument gusle i srpsku izvornu pjesmu", istakao je Lečić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ovakvim skupovima Srbi pokazuju da ne žele da zaborave srpsku tradiciju, nošnju, jezik, pismo i sve ono što vezuje srpski narod.

Đurević je naveo da je ovo jedna od mnogih manifestacija koju podržava opština Višegrad, za koju očekuje da će prerasti u regionalnu ili međunarodnu.

Guslar Velibor Živanović smatra da je veoma bitno da se organizuju ovakve manifestacije i okupljaju što više učesnika da bi srpske pjesme sačuvali od zaborava.

Današnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa opštinom Višegrad.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: