Pokloničko putovanje ratnih veterana stazama srpske vojske u Velikom ratu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pokloničko putovanje ratnih veterana stazama srpske vojske u Velikom ratu

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:29.10.2019.

U organizaciji Ratnih veterana Nevesinja 17 članova ovog udruženja i još 12 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske Gacka, Doboja i Banjaluke išli su na četvorodnevno pokoloničko putovanje u Grčku. Posjetili su Srpsku kuću na Krfu, spomen kosturnicu na Vidu i srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu. Obilaskom istorijskih mjesta iz Prvog svjetskog rata oživjeli su sliku o golgoti srpske vojske kroz albanske gudure i vaskrsnuću nakon oporavka na Krfu. Izražavajući veliko poštovanje prema slavnim precima veterani su konstatovali da je i njihova vodilja u posljednjem ratu bila borba za slobodu i pravdu.

U Srpskoj kući na Krfu imali su priliku da vide fotografije, uniforme i razne predmete srpske vojske iz perioda Velikog rata. Od kustosa Ljubomira Saramandića kod reprezentativnog spomenika hrabrosti i čestitosti saznali su vrhunske domete ljudskog duha koje su pokazali srpski vojnici svojim veličanstvenim držanjem i ponašanjem.

Nakon Srpske kuće, ratni veterani su se uputili na ostrvo Vido gdje su posjetili Spomen kosturnicu. Na ovom istorijskom mjestu poznatom po Plavoj grobnici borila se nadljudska bitka da se zaustavi umiranje ranjenih i iscrpljenih srpskih vojnika.

Obilazak ovog grčkog ostrava koje mnogi nazivaju i srpski Jerusalim, izazvao je jake emocije kod nevesinjskih ratnih veterana. Kažu da su i sami iskusili mnogo strahota i u minulom ratu, ali da je srpska epopeja iz Velikog rata ipak posebna. 

Drugi dio pokloničkog putovanja protekao je u obilasku solunskih svetinja. Ratne veterane iz Republike Srpske koji su došli na groblje ratnika da se poklone sjenima slavnih predaka ispred kapele na Zejtinliku sačekao je 91-godišnji Đorđe Mihailović koji je više od pola vijeka čuvar srpskog vojničkog groblja. Njegove riječi i poruke Nevesinjci i njihovi saborci iz proteklog rata primili su sa poštovanjem.

Boravak ratnih veterana u Solunu poklopio se sa obilježavanjem Svetog Dimitrija zaštitnika grada, pošto Grčka pravoslavna crkva poštuje reformisani Julijanski kalendar. Imali su priliku da prisustvuju iznošenju moštiju velikog svetitelja što je čin kojem prisustvuje veliki broj vjernika. Mitrovdan će još jednom obilježiti i u Nevesinju.

Tokom pokloničkog putovanja u Grčku ratnim veteranima iz RS na usluzi je bio predsjednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva Željko Popović koji je nevesinjski zet.

Po povratku u Nevesinje veterani još uvijek sumiraju utiske. Duguju beskrajnu zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli naši djedovi kako bismo danas živjeli časnije i spokojnije. Smatraju da bi učeničke ekskurzije trebalo češće usmjeravati putevima slavnih predaka, kako bogata istorija srpskog naroda ne bi pala u zaborav.

 



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: