Višegrad: Mural Nikole Tesle krasi Srednjoškolski centar | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višegrad: Mural Nikole Tesle krasi Srednjoškolski centar

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:01.11.2019.

Na Srednjoškolskom centru "Ivo Andrić" naslikan je mural poznatog naučnika Nikole Tesle, djelo višegradskog umjetnika Nenada Despića.


Despić je rekao da je projektom Gradske galerije Višegrad predviđeno da se oslikaju likovi velikana iz književnosti, umjetnosti i nauke, te da je njemu pripala čast da oslika lik Nikole Tesle na zgradi srednje škole.

Direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak rekao je da je lokacija za mural određena ranije, u saradnji sa direktorom škole.

"Ovom ulicom prolazi najveći broj turista, koji idu prema Andrićgradu i naša ideja je da je obogatimo muralima. S obzirom na to da imamo mural Ive Andrića, odlučili smo se za nekoga iz oblasti nauke i odabrali Teslu", istakao je Tuševljak.

On je naglasio da je projekat podržala opština Višegrad.

Tuševljak je naveo da je u toku iscrtavanje Andrićevih citata u blizini hotela "Višegrad" i mosta Mehmed paše Sokolovića.

"Moja ideja je da oslikamo Andrićeve romane i citate. Reakcije na mural su pozitivne od građana i turista i nastavićemo naredne godine sa oslikavanjem murala", dodao je Tuševljak.

Direktor Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" Divna Vasić rekla je da je značaj murala estetski jer uljepšava prostor škole, ali i sociološki zato što murali spajaju gradove i ljude i uvijek imaju određenu poruku.

"Murali podstiču ljude na razumijevanje i na razmišljanje. Mi imamo mural Andrića i Tesle, odličan spoj umjetnika i naučnika", naglasila je Vasićeva.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: