Čvorović: Kod Srba u većoj opasnosti pravna nego nacionalna svijest | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Čvorović: Kod Srba u većoj opasnosti pravna nego nacionalna svijest

Izvor: SRNA | Datum:02.11.2019.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović rekao je sinoć u Andrićgradu da događaji iz devedesetih godina prošlog vijeka pokazuju da je kod Srba u većoj opasnosti pravna nego nacionalna svijest, a da se u savremenim uslovima bez srpske države i srpskog prava ne može očuvati ni srpski nacionalni identitet.
 
Čvorović je rekao novinarima nakon predavanja u Andrćevom institutu pod nazivom "Vek sumraka srpske državnosti i pravne tradicije" da ovi događaji pokazuju da se Srbi u državnopravnim pitanjima ne snalaze dobro.

- Pokazao sam kako se srpska državnost posebno u novom veku razvijala i osnovna obeležja srpske državnosti i srpske pravne tradicije i ukazao da je period dve jugoslovenske države bio period gubljenja državnog i pravnog identiteta i da smo devedesete godine dočekali kao pogubljeni i kao siročići koji nisu znali ni vrednost države, ni vrednost prava - istakao je Čvorović.

On je naveo da su Srbi narod koji je imao i Zakonopravilo Svetog Save, Dušanov zakonik i da je veliko pitanje zašto se tako odnose prema državi i državnim pitanjima i zašto je kriza pravne svijesti kod Srba na tako ubogom nivou.

- Stranci, odnosno naši neprijatelji, nas love u tu klopku gde mi sudimo prema primerima, a ne prema pravilima, pa onda biramo da nam univerzitete vode lošiji, a ne bolji. To je samo zbog toga što se ne primenjuje zakon nego se primenjuje rođačka, partijska ili druga veza. To znaju naši neprijatelji i odlično se koriste tom krizom naše pravne svesti - rekao je Čvorović.

On smatra da je Srbima potrebna nacionalna epska svijest, ali da u modernim vremenima ne mogu opstati kao narod bez zdrave pravne svijesti.

Čvorović kaže da je srpski narod u 20. vijek ušao sa dvije države - Kraljevinom Srbijom i Kraljevinom Crnom Gorom, a iz 20. vijeka je, nažalost, izašao potpuno podijeljen.

- Devedesetih godina je pretilo da će Srbi potpuno ostati bez državnosti. Pravnu tradiciju nismo uspeli podići na onaj uzorni nivo kakav je bio pre 1918. godine, a u državnopravnom pogledu danas Srbi imaju jednu potpuno zaokruženu državu Srbiju i državu u nastajanju Republiku Srpsku, ali su nakon razbijanja Jugoslavije ostali bez mnogo nacionalnih teritorija, raskućeno je naše nacionalno imanje - naveo je Čvorović.

Predavanje je održano u okviru ciklusa "Srpski 20. vek" koji organizuje Andrićev institut.

Čvorović je autor više knjiga od kojih su najznačajnije "Dušanov zakonik u ruskom ogledalu" i "Pravo i pravoslavlje". Osim naučnog rada bavi se i pisanjem kolumni za mnogobrojne srpske portale.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: