Nevesinjski odbornici raspravljali o priznanjima, budžetu, bezbjednosti i zakupu zemljišta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinjski odbornici raspravljali o priznanjima, budžetu, bezbjednosti i zakupu zemljišta

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:02.11.2019.

Na sjednici Opštinskog parlamenta odbornici su većinom glasova donijeli Odluku o dodjeli najviših opštinskih priznanja za 2019. godinu.

Povelja opštine biće uručena narodnom poslaniku Iliji Tamindžiji, a plaketa „Sveti Dimitrije“ atletičaru Dražanu Kuljiću.

Kako je obrazložio predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić Tamindžiji se najveće opštinsko priznanje dodjeljuje za izuzetan doprinos u rješavanju pitanja vodosnabdijevanja i putne infrastrukture i realizaciji projekta HE „Dabar“. Plaketu „Sveti Dimitrije“ Kuljić je zaslužio rezultatima postignutim u atletici i viteškim disciplinama, navodi se u obrazloženju. Odbornici opozicije su prigovorili na način provođenja javnog poziva za dodjelu priznanja i u diskusijama su najavili da neće podržati dodjelu Povelje opštine Iliji Tamindžiji. S druge strane, odbornici skupštinske većine su isticali njegove zasluge privrednom razvoju opštine Nevesinje.

Uručivanje opštinskih nagrada biće upriličeno tokom Mitrovdanskih svečanosti.

Na sjednici Opštinskog parlamenta glasovima skupštinske većine usvojen je Rebalas budžeta opštine Nevesinje u iznosu od 8.265.037 KM. Kako je obrazloženo, Nacrt rebalansa budžeta koji je usvojen na prošloj sjednici proslijeđen je Ministarstvu finansija i nakon dobijene saglasnosti sačinjen je konačan plan budžetskih prihoda i rashoda.

Juče je usvojena i Odluka o izvršenju rebalansa budžeta za 2019. godinu kojom je propisan način upravljanja budžetskim sredstvima, kao i prava i obaveze budžetskih korisnika.

Nakon kraće rasprave, odbornici su usvojili Plan aktivnosti na otklanjanju nepravilnosti po preporukama iz Izvještaja o obavljenoj reviziji konsolidovanog finansijskog izvještaja opštine Nevesinje za 2018. godinu.

Kako je pojasnila načelnik Odjeljenja za finansije Zorka Umićević, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je nakon provedene kontrole izrazila je „mišljenje sa rezervom“. Rukovodstvu opštine Nevesinje dato je desetak preporuka vezanih za finansijske izvještaje i usklađenonost poslovanja. Umićević je konstatovala da nije bilo značajnih primjedbi revizora i da se stanje popravilo u odnosu na prethodne godine.

Iz opozicije su prigovorili da još uvijek nije riješen status vršilaca dužnosti pojedinih javnih ustanova u opštini.

Komandir Policijske stanice Nevesinje Slavenko Lučić informisao je odbornike o stanju bezbjednosti na području opštine. U predočenom izvještaju urađenom na osnovu analitičkih pokazatelja stanje bezbjednosti za devet mjeseci 2019. godine ocijenjeno je kao zadovoljavajuće. Lučić je detaljno informisao odbornike i o nedavnom događaju iz Batkovića koji je izazvao uznemirenje i zabrinutost građana. Apelovao je na odbornike da ličnim autoritetom spriječe širenje neistina koje se pojavljuju u javnosti i da doprinesu smirivanju tenzija.

Odbornici su se interesovali i za stanje javnog reda i mira, posebno u selu Sopilja. Informacija je usvojena jednoglasno.

Na sjednici SO Nevesinje većinom glasova donesena je Odluka o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske putem pribavljanja pisanih ponuda. Kako je pojasnio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić u pitanju je zemljište za obavljanje stočarske proizvodnje površine 102 hekara u katastarskim opštinama Odžak i Miljevac. Na primjedbe odbornika opozicije da je smanjena maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se može dati u zakup jednom privrednom društvu, načelnik opštine Milenko Avdalović je odgovorio da je lokalna uprava imala najbolju namjeru da zadovolji interese poljoprivrednih proizvođača.

Odbornici su bez rasprave prihvatili novi Program korištenja pašnjaka u katastarskoj opštini Morine. Usvojena je i Odluka o načinu i uslovima prodaje industrijskog objekta na lokalitetu bivšeg Vojnog logora i Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta koje se nalazi u obuhvatu regulacionih planova „Lapčevine“ i „Gvozd“.

Na kraju zasjedanja vođena je rasprava o Izvještaju Organizacionog odbora „Nevesinjske olimpijade 2019“. Načelnik Odjeljenja za finansije Zorka Umićević naglasila je da je manifestacija uspješno provedena i da su rashodi bili za 5.000 KM manji od planiranih. Odbornici su saglasni da treba osmisliti nove sadržaje koji bi privukli više sportista i posjetilaca.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: