„Oklopnici“ evocirale ratne uspomene i odali počast poginulim saborcima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

„Oklopnici“ evocirale ratne uspomene i odali počast poginulim saborcima

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:04.11.2019.

Tradicionalno uoči Mitrovdana, pripadnici Oklopnog bataljona slavne Nevesinjske brigade okupili su se juče da odaju počast poginulim i umrlim saborcima i evociraju uspomene iz proteklog odbrambeno – otadžbinskog rata.

U Sabornom hramu bivši „Oklopnici“ prisustvovali su svetoj liturgiji i pomenu poginulim saborcima. Nakon toga položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje boraca Hercegovine na Gvozdu i upalili svijeće u Spomen sobi.

Komandant Oklopnog bataljona Vaso Kostadinović istako je da je jedinica brojala oko 120 boraca i da je ova jedinica bila specifična jer su to ljudi u posadama, a to znači da ako jedan član posade ne funkcioniše ugrozio je živote ostalih boraca.

– Pomagali smo jedni drugima, bili smo kao jedna velika porodica, i taj duh zajedništva i i danas nas veže u miru, i upravo je to razlog što se svake godine okupljamo kako bi se ispričale mnoge priče koje nećemo i ne smijemo zaboraviti – naglasio je Kostadinović.

On je rekao da je 20 boraca život dalo za Republiku Srpsku i očuvanje njene teritorije.

Sveštenik Slavko Lalović istako je da se moramo sjećati naših boraca koji su svoj život položili za krst časni i slobodu zlatnu, ali isto tako ne smijemo zapostaviti one koji su preživjeli rat i koji ništa manje nisu zaslužni za očuvanje naših vjekovnih ognjišta.

Među okupljenima bio je i Radmilo Kovačević Garo, koji je prije dolaska u ovaj bataljon, bio starješina tekovske čete na dobojsko – teslićkom ratištu. On je kao najmlađi starješina čete, od 16. Krajiške brigade, Prvog krajiškog korpusa, odlikovan medaljom za hrabrost „Milan Tepić“.

Druženje oko 30 bivših saboraca nastavljeno je u Restoranu „Bukvica“ , gdje je podsjećanje na ratne dane bila nezaobilazna tema, a razgovaralo se i o današnjem položaju boraca, koje po mišnjenju mnogih, nije onakvo kakvo bi trebalo biti.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: