19. HERCEGOVAČKO VEČE U VANKUVERU: Bojana Peković oduševila zemljake (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

19. HERCEGOVAČKO VEČE U VANKUVERU: Bojana Peković oduševila zemljake (FOTO)

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA | Foto: SLOBODNA HERCEGOVINA | Datum:05.11.2019.

I ove godine 2. novembra 2019. godine u Vankuveru, gradu na zapadnoj obali Kanade održalo se 19. tradicionalno Hercegovačko veče.

Glavni organizatori ove, kao i posljednjih šest godina su bračni par Vesna i Savo Kovač zajedno sa familijom i prijateljima.

Uz toplu dobrodošlicu sa pogačom, rakijom, te tradicionalnom kuhinjom, gdje je i cicvara zamirisala, bogatim programom i ugodnom muzikom bilo je to još jedno veče za pamćenje.

Specijalna gošća bila je mlada guslarka Bojana Peković, koja je svojim guslanjem i pojanjem uz njih, dirnula sve prisutne duboko, u srca i duše i probudila sjećanja na naše pretke i korijene. Mali broj je bio ljudi čije se oči nisu orosile.

Pored nje gostovala je pjevačka grupa “Golubice”, a u programu su učestvovali Branislav Kovač, Mijo Sušić, Martina Govednik, Veselin Milić, mladi Kristijan Oljača i folklorna grupa “Mlada Srbadija” koja je nadpjevavanjem i igranjem hercegovackog kola takođe oduševila publiku.

Prošle godine su bile izložene slike sa likovima hercegovačkih ustanika naše zemljakinje Biljane Ristić Vukajlović, a ove godine prikazane su njene slike na kojima je predstavljeno 17 najznačajnijih ličnosti koje su doprinele da 1918. godine dođe do prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Idejni tvorac izložbe je Miroslav Parović, inače praunukuk slavnog Blagoja Parovića, Hercegovca koji je učestvovao u Španskom građanskom ratu.

– Tradicija je kontinuitet – povezati danas ono što je bilo juče sa onim što će doći. Tradicija je u stvari vizija, snaga i kvalitet da stvoriš nešto dobro u vremenu u kome živiš i koje dolazi. Tradicija je ljepota koju čuvamo, a ne lanac za okivanje.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: