U Nevesinju održano predavanje o Vladimiru Gaćinoviću | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju održano predavanje o Vladimiru Gaćinoviću

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:06.11.2019.

U Gradskoj galeriji sinoć je održano predavanje o književniku, revolucionaru i srpskom rodoljubu Vladimiru Gaćinoviću koje je organizovalo Udruženje Kulturni centar Bileća.

Predavanje je održano u sklopu projekta "Kulturno istorijsko znamenje stare Hercegovine", koji se realizuje u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori,sa ciljem da se spoji moderno i tradicionalno, a posebno da se promoviše ćirilica i srpski jezik, kao i da se mladi ljudi upoznaju sa srpskom istorijom.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Nebojša Rogan, izrazivši veliko zadovoljstvo što se ovo predavanje održalo u junačkom Nevesinju.

Iako je živio samo 27 godina, Gaćinović je cijelu svoju mladost posvetio borbi za slobodu hercegovačkog kraja i srpskog naroda.

Prikazan je i film " Hajduk zapadnih manira" u kojem je prikazan život i djelo ovog heroja.

Vladimir Gaćinović je bio srpski književnik, esejist i revolicionar, jedan od osnivača organizacije "Mlada Bosna". Autor je djela "Smrt jednog heroja" i začetnik kulta Bogdana Žerajića koji je indirektno doveo do kulminacije nezadovoljnog srpskog naroda u okupiranoj BiH od strane Austrougarske, posebno izraženom u Sarajevskom atentatu.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: