Uručena odlikovanja i iskazana počast herojima Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Uručena odlikovanja i iskazana počast herojima Nevesinja

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:08.11.2019.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić uručio je večeras u Nevesinju posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Kojić je u okviru Mitrovdanskih svečanosti uručio osam  Medalja zasluga za narod za poginule borce iz Bileće, Gacka, Aleksinca, Subotice, Rume i Zrenjanina.

Odlikovanja su dodijeljena ukazom predsjednice RS Željke Cvijanović na inicijativu Boračke organizacije RS i Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila RS.
 
Nenad Graovac iz Zrenjanina  primio je odlikovanje za poginulog sina. Osjeća se tužno, ali mu je puno srce prijemom Nevesinjaca i ukazanim poštovanjem. Fasciniran je i Spomenikom slobode naglašavajući da je to primjer kako se čuva uspomena na poginule borce.
– Ovo je odlika pravih ljudi, istinskih domaćina, simbola srpstva – istakao je  Graovac. 
Izaslanik predsjednika RS  Milorad Kojić rekao je da je da je ove godine dodijeljeno 130 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca. 
– Nastavićemo sa  uručivanjem odlikovanja sve dok  se svakom srpskom borcu  ne  ukaže zahvalnst i dužno poštovanje – rekao je Kojić.

 Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da je Nevesinje u ratu podnijelo veliku žrtvu, a  da su u najdubljem sjećanju ostale Mitrovdanske bitke. 
– Mitrovdan je dan našeg stradanja, ali i naše pobjede. Danas se moramo boriti za neke nove pobjede da bi generacije koje dolaze živjele u miru i prosperitetu i boljoj Republici Srpskoj  – istakao je Avdalović.
 
Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac naglasio je da nikada ne smijemo zaboraviti junake koji su branili čast i slobodu otadžbine. On je rekao da  njegova osjećanja povodom Mitrovdana pomiješana. 
 
– Radostan sam što živimo u miru u slobodnoj Republici Srpskoj, ali i tužan zbog toga što je cijena slobode skupo plaćena sa 683 heroja, što je oko sedam sadašnjih generacija  Nevesinja – istakao je Šipovac.
 
Mitrovdan je stalna inspiracija pjesnicima koji stihovima čuvaju sjećanje na herojsku borbu, čojstrvo i junaštvo.Stihove su govorili Ratomir Mijanović i Jovan Bratić, a potom su  nevesinjske učenice Ana Stajić i Jana Radovanović pročitale svoje radove na temu Mitrovdana. U programu je nastupila i Etno grupa „Sveti Dimitrije“.
 Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: