Nevesinje: Povodom Mitrovdana otvorena izložba fotografija o stradanju Srba u proteklom ratu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Povodom Mitrovdana otvorena izložba fotografija o stradanju Srba u proteklom ratu

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:08.11.2019.

U okviru obilježavanja Mitrovdana, a u organizaciji Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ u Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je otvorena izložba fotografija “Opomena“, koja govori o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine.

Izložbu je priredio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a autori su Predrag Lozo i Dragoslav Ilić.

Govoreći o izložbi, Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ podsjetio je da je preko 30 hiljada boraca odbrambeno - otadžbinskog rata dalo svoje živote, da je bilo na hiljade ranjenih i onih koji su ostali bez dijelova tijela kao i da je stradanje nedužnih civila, staraca, žena i djece bilo veliko i zastrašujuće.

 – Međutim ta cijena, iako užasna i nepojmljiva spriječila je istrebljenje Srba sa ovih prostora. Stvorena je naša otadžbina Republika Srpska kao garant opstanka srpskog naroda na vjekovnim ognjištima dodao je Pešikan.

U ime Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih prisutne je pozdravio direktor Centra Milorad Kojić istakavši da ova izložba predstavlja samo mali dio stradanja srpskog naroda u posljednjem ratu.

On je naglasio da svi zajedno moramo raditi na sjećanju na sve naše stradale, na sve naše bitke i sva naša herojstva.

– Moramo se sjećati patnje koju smo prošli jer nam je dala slobodu – rekao je Kojić.






Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: