Nevesinje: Služenjem liturgije počela centralna proslava Mitrovdana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Služenjem liturgije počela centralna proslava Mitrovdana

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:08.11.2019.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju počelo je centralno obilježavanje Mitrovdana - Dana opštine i slave Boračke organizacije Republike Srpske, te sjećanje na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine u kojima je odbranjena istočna Hercegovina i Republika Srpska.

Liturgiju služe NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika zahumsko-herecgovački Atanasije.

Liturgiji prisustvuju poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, ratni komandanti i veliki broj vjernika.

Opština Nevesinje ove godine obilježava i 800 godina od prvog pominjanja Nevesinja, kao i osam vijekova Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

U 10.45 časova biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Nevesinje na kojoj će biti uručena najveća opštinska priznanja zaslužnim pojedincima.

Kod Spomenika slobode u 11.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci.

Program obilježavanja završava se svečanom akademijom koja će biti održana u 12.00 časova u Domu kulture "Nebojša Glogovac" na kojoj će besjedu održati predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca ove brigade koju su činili uglavnom borci iz Nevesinja i doline Neretve, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: