Izložba 140 godina Nevesinjske puške: Srpska Vojvodina pamti Hercegovačke junake | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Izložba 140 godina Nevesinjske puške: Srpska Vojvodina pamti Hercegovačke junake

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Milivoje Beštić | Datum:30.10.2015.
  • Klub „Zrno slovesnosti“ u Novom Sadu ( sinoć, 29.10) bio je domaćin zanimljive izložbe fotografija hercegovačkog ustanka 1875.godine i fotografija štampe iz tadašnje Austrougarske , u čast 140 godišnjice Nevesinjske puške.

01Domaćin večeri: Jovanka Ivanišević

Ovaj program priredilo je Udruženje Srba iz Hercegovine i prijatelja u Srbiji sa sjedištem u Novom Sadu.

06Profesor Radovan Ždrale otvara izložbu

Izložbu je otvorio književnik i umjetnik Radovan Ždrale, posjećajući na junaštvo predaka i napore njihovih potomaka da se ne zaboravi srpski narodni pokret za oslobođenje od turske tiranije, koji je pokrenut upravo u Nevesinju i Hercegovini 1875. godine, koji je u rat uvukao Srbiju i Crnu Gori, a potom i Rusiju i otvorio tzv „Istočno pitanje“,što je dovelo do povlačenja Turaka iz BiH i okupacije od strane Austrougarske.

05Besjeda prof dr Dejan Mikavica

O oslobodilačkom pokretu u Hercegovini govorio je prof dr Dejan Mikavica sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.Kako su ta slavna vremena u pjesme i priče pretočena, to je uz strune i gudalo o počecima „nevesinjske bune“ pjesmom kazivao Petar Šišović, član guslarskog društva „Sveti Nikola“ iz Novog Sada.

02U ime Udruženja, Jovanka Ivanišević je navela da su istorijske fotografije pozajmljene iz Matice Srpske i Arhiva Vojvodine koje je vrijedni član Udruženja Neđo Bojanić, svojim slikarskim umijećem, „umio“ i pripremio za javno izlaganje.

10Novinar Milivoje Beštić prenosi ratne reportaže iz ustanka

Posjetioci su sa pažnjoim saslušali i dijelove ratnih reportaža Arsa Pajevića, dopisnika i ratnog izvještača iz Vojvodine, koji je sa crnogorskom vojskom prošao Crnu Goru i Hercegovinu i slao nadahnute priloge za listove „Zastava,“Javor „ i druge.Od njegovih ratnih izvještaja, a čitavo ljeto 1876.godine proveoa je na ratištima od Vučijeg dola do Velež- planine,od Pipera do Spuža,kasnije je ukoričena knjiga pod naslovom „Iz Crne Gore i Hercegovine“.

07Padajte braćo, glumac Miodrag Petrović

U programu je nastupio i glumac Miodrag Petrović iz Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad kazujući rodoljubive stihove Đura Jakšića i Alekse Šantića.

09Potomci Nevesinjske puške na izložbi

Prema riječima Đorđa Radojičića, predsjednika novosadskog Udruženja Srba iz Hercegovine, ovaj projekat finasijski je pomogao Sekretarijat za kulturu Grada Novog Sada,a planirano je još nekoliko programa obilježavanja ovog jubileja.

Tekst i foto: Milivoje Beštić


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: