Oklopnici evocirali ratne uspomene | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Oklopnici evocirali ratne uspomene

Datum:02.11.2015.
Tridesetak saboraca iz ratne Nevesinjske brigade okupili su  se juče u Nevesinju i tokom cjelodnevnog druženja evocirali uspomene iz proteklog otadžbinskog rata.
Kao pripadnici Oklopnog bataljona Nevesinjske brigade četiri godine su bili nerazdvojni i dijelili zajedničku sudbinu koju je ratni vihor ponekad činio surovom. Najveći dio jedinice činili su golobradi mladići iz Nevesinja i Mostara koji su u više navrata pokazali nesvakidašnje junaštvo.Nažalost, više od dvadeset je tom prilikom izgubilo život.

Sada već ratni veterani, odlučili su da se okupe uoči Mitrovdana, najupečatljivijeg datuma iz proteklog rata, dana stradanja, ali i simbola velike pobjede.

Bivši „Oklopnici“  prisustvovali su  juče u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg svetoj liturgiji i pomenu poginulim borcima. Nakon toga položili su cvijeće na Centralo spomen obilježje boraca Hercegovine na Gvozdu i upalili svijeće.

Druženje je nastavljeno zajedničkim ručkom u restoranu „Bukvica“ gdje su još jednom porazgovarali o ratnim vremenima i običnoj životnoj svakodnevnici.

Ratni komandant Oklopnog bataljona, major u penziji, Vaso Kostadinović  kaže da je njegova jedinica funkcionisala kao velika porodica i da to potvrđuje okupljanje nakon  više od dvije decenije. U njihovom sjećanju su mnogi događaji iz proteklog rata, ali su najviše traga ostavile dvije  Mitrovdanske bitke.

Kostadinović ukazuje da većina boračke populacije danas teško živi i da su mnogi razočarani sve naglašenijm podjelama u srpskom narodu. Prema njegovim riječima borci zaslužuju više poštovanja, naglašavajući da se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti.

Saborci iz Oklopnog bataljona najavili su da će se i dalje okupljati uoči Mitrovdana i prisjećati se događaja iz otadžbinskog rata.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: