U Nevesinju identifikovane četiri srpske žrtve iz proteklog rata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju identifikovane četiri srpske žrtve iz proteklog rata

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:15.11.2019.

Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske danas je obavio konačnu identifikaciju posmrtnih ostataka osam lica iz Spomen kosturnice u Nevesinju koji su se vodili kao nestali u proteklom ratu u BiH. Rezultate DNK analize porodicama žrtava saopštio je direktor Zavoda dr Željko Karan.

On je objasnio da je za četiri lica prvi put obavljena identifikacija, dok su u procesu reasocijacije pronađeni posmrtni ostaci još četiri osobe čiji je identitet ranije bio utvrđen.

Po prvi put su identifikovani vojnik Nebojša Savić iz Raštana kod Mostara i civili Sava Lojpur iz Mostara i Simana Kovačević iz Nikšića. Nestali su 1992. godine na području Mostara i Čapljine. Srodnici četvrtog identifikovanog lica danas nisu došli u Nevesinje.

Jovan Savić je danas završio bolno traganje za sudbinom sina Nebojše nestalog prije 27 godina na Buni kod Mostara. Kaže da je teško opisati kako se osjećao svih ovih godina neizvjesnosti.

Prihvatio je stojički identifikaciju posmrtnih ostataka nastradalog sina.

–Ovo je dodatno uznemirenje za porodicu, ali je ostala jedina utjeha da ćemo barem znati gdje će mu biti vječna kuća – rekao je Jovan Savić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka Dželetović podsjeća da je u proteklom ratu na području Hercegovine nestalo 431 osoba srpske nacionalnosti i da je još uvijek nepoznata sudbina 82 lica.

Današnjoj identifikaciji u Spomen kosturnici na Gvozdu prisustvovali su predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Instituta za nestala lica BiH, Okružnog tužilaštva u Trebinju, Policijske stanice Nevesinje.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: