Patrijarh Irinej osveštao obnovljeni hram u Kućancima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Irinej osveštao obnovljeni hram u Kućancima

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:16.11.2019.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.


Patrijarh Irinej je u obraćanju istakao da je ovo veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja, te poželio da objekti, poput ove Crkve, nikada ne budu rušeni, kao što se desilo u posljednjem ratu.

"Hvala Bogu obnovismo hram i nadamo se da će se ta obnova, uz blagoslov Božiji, prenijeti na sve narode ovog područja. Želja je da ta zla vremena zauvijek ostanu iza nas i da se ne ponove nigdje nikada, jer svaki čovjek je ikona Božija bez obzira kom narodu pripadao i koju boju kože imao", rekao je Irinej.

On je poručio se svi moraju vratiti Bogu da se zla vremena ne ponove, te naglasio da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio izuzetan čovjek koga bi poželjeli svaki narod i Crkva.

"Krasili su ga smirenost, skromnost i dobrota koju su svi osjećali. NJegova skromnost je bila primjer svima. O tome govori podatak da mi je kao svom đaku jednom prilikom dao svoju sobu, a on prespavao u štali... NJegove riječi poput – budimo ljudi, postale su danas poslovice. On je svugdje sijao riječ Božiju. On je za narod sveti patrijarh. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svijetu i kod nas", ocijenio je patrijarh.

Patrijarh Irinej je prvi put, otkako je osevštan, u ovoj crkvi služio Svetu arhijerejsku liturgiju sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i drugih pomjesnih crkava, a u okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Ovom molitvenom činu prisustvovali su brojni visoki crkveni velikodostojnici, među kojima su bili NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i NJegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan.

Svečanosti su prisustvovali ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak, predstavnici ambasade Srbije u Hrvatskoj i srpskih organizacija iz Hrvatske.

Prisutni su bili i predstavnici drugih crkava, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, brojni pravoslavni vjernici iz Slavonije, gosti iz Srpske i Srbije, sveštenstvo, dobrotovori i donatori obnove ovog hrama.

Svi oni su, nakon što je osveštana crkva u Kućancima, u kojoj je kršten patrijarh Pavle, posjetili imanje na kome je rođen patrijarh Pavle.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut je iz temelja s obzirom da je miniran i potpuno uništen za vrijeme proteklog rata. Obnova je trajala oko 10 godina.

U Kućancima se danas govorilo o tome da na mjestu gdje je rođen patrijarh Pavle bude sagrađena istovjetna kuća u kakvoj je živio, kao i spomen-crkva, muzej-zadužbina i konak.

Kućanci su selo koje su 1680. godine osnovali Srbi iz Podrinja, bježeći pred Turcima. U selu danas živi oko 500 stanovnika.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla juče je služena Sveta arhijerejska liturgija u spomen na 10 godina od upokojenja NJegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a u Slatini je održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej tom prilikom je istakao da je blaženopočivši patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC.

Patrijarh Pavle rođen je u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu i 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

LJudi i vjernici su patrijarha Pavla cijenili zbog skromnosti i pristupačnosti, kao i zbog zalaganja i borbe za prava Srba na Kosmetu, BiH i u Hrvatskoj.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: