Beograd, 7. novembar: Parastos poginulim borcima Nevesinjske brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Beograd, 7. novembar: Parastos poginulim borcima Nevesinjske brigade

Izvor: Slobodna Hercegovina | Datum:04.11.2015.
nevSa prošlogodišnjeg parastosa 

Mitrovdanu u susret

Slavu slavi sveti Dimitrije
Tamo gdje je slavio i prije,
U malenom i hajdučkom kraju;
Ne slavi je po svom običaju,
Nit zvanice za trpezu zove,
No je slavi među vitezove…

Ovim stihovima počinje jedna od najljepših pjesama posvećenih vitezovima odbrane Nevesinja o Mitrovdanu 1992. godine. I to je samo jedno od mnogih svjedočenja o događaju koji je bitno uticao na dalji tok rata u Hercegovini i koji se s pravom može uvrstiti u najsvjetlije u cjelokupnoj istoriji ovoga kraja.

Dvije godine kasnije, takođe o Mitrovdanu, vitezovi Nevesinjske brigade su ponovili uspjeh i izvojevali veliku i značajnu pobjedu nad neprijateljem, koji je iz pravca Mostara napadao sa istim ciljem kao i prvi put – iznenadnim napadom, uz primjenu neočekivanih borbenih dejstava, nanijeti brigadi nepopravljive gubitke i zauzeti Nevesinje, čime bi opstanak čitave Hercegovine došao u pitanje.

U spomen na te blistave pobjede, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu, u subotu 7. novembra 2015. godine, sa početkom u 11.00 časova, u crkvi svetog Save na Vračaru organizuje služenje parastosa poginulim borcima Nevesinjske brigade i svima koji su svoje živote dali za otadžbinu i slobodu.

Dođite da odamo dužnu poštu našim palim vitezovima.

 

Izvršni odbor
Udruženja Nevesinjaca u Beogradu


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: