Zemljotres u Nevesinju najjači u posljednjih 112 godina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zemljotres u Nevesinju najjači u posljednjih 112 godina

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:27.11.2019.

Zemljotres magnitude 5,4 stepena Rihterove skale koji je  pogodio Nevesinje najjače je podrhtavanje tla na ovom području još od 1907. godine. Mlađe generacije su po prvi put bile suočene sa ovako ozbiljnom manifestacijom prirodne sile, pa otuda i ne čudi što se pojavio strah i uznemirenje.

Ono što bi trebalo biti utješno za Nevesinjce je činjenica da jučerašnji potres spada u red umjerenih, kakvih se godišnje u svijetu dogodi oko osam stotina. Upravo su i oštećenja bila u skladu sa opisom zemljotresa ove jačine.

Poređenja radi, zemljotres u Albaniji koji je prouzrokovao ljudske žrtve i materijalna razaranja iznosio je 6,4 stepena po Rihteru.

Posljednji potres jači od 5 stepeni Rihterove skale pogodio je Nevesinje 27. septembra 2005. godine. Magnituda je iznosila 5,2 stepena po Rihteru, a intenzitet u epicentru (selo Udbina) 7 stepeni po Merkaliju.

Dva minuta prije ponoći, 3. oktobra 1979. godine zemljotres je pričinio veliku materijalnu štetu u mjesnim zajednicama Luka, Pridvorci i Bijenja. Oštećeno je oko 300 kuća i pomoćnih objekata, ali nije bilo povrijeđenih lica. Iste godine, 15. aprila katastrofalan zemljotres koji je pogodio Crnu Goru dobro je prodrmao i jugoistočni dio nevesinjske opštine i napravio štete na više objekata.

Najjači potres registrovan u Hercegovini u 20. vijeku magnitude 6 stepeni po Rihteru dogodio se 15. februara 1927. godine sa epicentrom na području Ljubinja. Bilo je i ljudskih žrtava, a treslo se snažno i u Nevesinju.

Vraćajući se dalje u prošlost podaci o seizmološkim aktivnostima su oskudniji. Ipak bilježimo 1. avgust 1907. godine i potres od procijenjenih 5,7 stepeni, pošto tada nije bila razvijena Rihterova skala.

Najstariji dokumentovani potres na području Nevesinja koji je imao posljedice dogodio se 14. februara 1890. godine kada je porušeno više kuća, a časovnih na Sahat kuli prestao je da radi.

Seizmološki instrumenti u BiH, a naročito u Hercegovini, gotovo svakodnevno registruju manja podrhtavanja tla, a tek dva-tri puta godišnje potres bude jačeg intenziteta. Ipak, vodeći se statističim podacima i matematičko-fizičkim modelima, seizmolozi kažu da je mogućnost razornog remljotresa na tlu BiH u narednih 100 godina minimalna.

Najjači zemljotres u BiH ikad desio se 27. oktobra 1969. godine u Banjaluci, a njegova jačina iznosila je 6,6 stepeni po Rihteru.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: