Predstavljeno djelo 'Pridvorica - simbol ustaških zločina u NDH' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Predstavljeno djelo 'Pridvorica - simbol ustaških zločina u NDH'

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:28.11.2019.

Monografija "Pridvorica - simbol ustaških zločina u NDH", koja govori o ustaškim zločinima nad srpskim stanovništvom Hercegovine, kao i u selu Pridvorica nedaleko od Gacka u zimu 1941. i 1942. godine, predstavljena je danas u Beogradu.

Recenzent monografije Dragan Petrović rekao je da je riječ o izuzetnom naučnom djelu koje su objavila četiri eminentna autora, penzionisani vojni oficiri Mitar Kovač, Spasoje Mučibabić, Petko Rašević i prevodilac i publicista Ranko Gojković.

Petrović je rekao da su autori koristili veoma kvalitetne izvore uključujući i dokumente iz arhive Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, njemačkih i italijanskih okupatorskih snaga, kao i Komunističke partije tadašnje države.

"Knjiga predstavlja i specifičnosti Hercegovine gde je prema domicilnom srpskom stanovništvu primenjen koncept sistematskog uništavanja i gde je srpski narod bio izložen genocidu", rekao je on.

Recenzent te monografije Milija Pršić rekao je da djelo obiluje sa četrdesetak fotografija i brojnim faksimilima dokumenata, kao i imenima ubijenih.

Rašović je rekao da ta monografija, koju je objavio Evroazijski bezbjednosni forum, predstavlja svjedočenja o stradanju srpskog naroda na području Hercegovine.

"Želeli smo da istina dođe do šireg broja ljudi, da odamo počast žrtvama, a sve to da se zlo ne bi ponovilo", rekao je Rašević.

Monografija "Pridvorica - simbol ustaških zločina u NDH" na stručan i dokumentovan način govori o užasnom zločinu koji su počinile muslimanske ustaše u tom selu u istočnoj Hercegovini, u selu Pridvorica, nedaleko od Gacka, u zimu 1941/42. godine, na pravoslavni Božić.

Tada je na najmonstruozniji način ubijeno najmanje 180 Srba među kojima i veliki broj staraca, žena i djece, a najveći broj ubijen je hladnim oružjem ili su živi spaljivani u kućama i štalama.

Svih 150 ustaša koji su učestvovali u zločinu, u kome je ubijeno najmanje 20 beba, odlikovano je ukazom poglavnika NDH Ante Pavelića, a poslije Drugog svjetskog rata, Komunističke vlasti Jugoslavije nisu dozvoljavale da se priča o tome - navodi se u predgovoru.

Prihod od prodaje monografije je, kako je najavljeno na promociji, namijenjen kao prilog za pravoslavnu crkvu u Pridvorici, kao i za spomen-obilježje žrtvama.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: