ODRŽANO 6. ZAVIČAJNO VEČE TREBINJACA U BEOGRADU: Samo sloga čuva srpsku Hercegovinu! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ODRŽANO 6. ZAVIČAJNO VEČE TREBINJACA U BEOGRADU: Samo sloga čuva srpsku Hercegovinu!

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:08.12.2019.

U organizaciji Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u subotu 7. decembra 2019. godine održano je 6. zavičajno veče Trebinjaca u restoranu “Orašac” u Beogradu.

Više od 300 prisutnih gostiju je umjesto opravdano odsutnog predsjednika Žarka J. Ratkovića, pozdravio sekretar Udruženja Milivoje Mišo Rupić, koji je dobrodošlicom na “duhovnu mobu” podsjetio i na nedavno preminulog hercegovačkog pjesnika legendarnog Božidara M. Glogovca.

Rupić je u svom govoru podsjetio na brojne programske aktivnosti koje je Udruženje Trebinjaca realizovalo u proteklih godinu dana.

– Izložba o liku i djelu Jovana Dučića kao diplomate prikazana je u Pančevu i Gornjem Milanovcu, pobratimskom gradu našeg Trebinja. Izložba o dobročinstvu Luke Ćelovića Trebinjca predstavljena je u Lazarevcu i Beogradu tokom manifestacije “Noć muzeja”. Na Blagovijesti, pred bistom Jovana Dučića na Kalemegdanu, uz akademika Matiju Bećkovića, obilježili smo 76 godina od upokojenja našeg Duke – rekao je Rupić.

On je naveo da je Udruženje učestvovalo u prikupljanju pomoći za liječenje Marine Vujinović, djevojčice iz Trebinja. Osim toga, Trebinjci iz Beograda donirali su sportsku opremu plivačkom klubu “Leotar”, a Biblioteci “Andrićevog instituta” u Višegradu, Gradskoj biblioteci u Trebinju, Biblioteci Gimnazije u Trebinju, i Gradskim bibliotekama u Pančevu, Lazarevcu i Gornjem Milanovcu, poklonjene su i knjige koje je štampalo Udruženje Trebinjaca u prethodnom periodu.

– U okviru tradicionalne manifestacije predstavljanja znamenitih Trebinjaca, na Kolarcu je organizovana akademija posvećena Ristu i Beti Vukanović, pokretačima i osnivačima slikarskog obrazovanja u Srbiji.  Ovih dana donijeli smo odluku da učenicima osnovne škole u Lastvi koja ima 50 učenika, poklonimo tri laptopa i pet tablet računara – rekao je Rupić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prenio je zemljacima pozdrave sa juga Srpske naglašavajući važnost toliko neophodne sloge uz poruku da “dobro raspoređeni” treba uvijek da uz međusobno poštovanje uvijek budemo jedni uz druge. Ćurić je istakao da se u Trebinju uveliko radi na desetak velikih gradilišta.

– Počela je rehabilitacija puta od Trebinja do Ljubinja. Gradi se novi vodovodni sistem lijevom obalom Trebišnjice, uređuje se Stari grad, gradi nova gradska tržnica. U toku su radovi na zatvorenom bazenu i izgradnja zapadne obilaznice– rekao je Ćurić i naglasio da je za Hercegovinu veoma važna što bolja putna infrastruktura prema matici.

– Prioritet Vlade RS je novi magistralni put od Broda na Drini do Tjentišta. Imajući u vidu da Vlada Srbije ulaže u radove na putu od od Čačka do Požege, kao i da planira početak izgradnje auto-puta od Požege do Kotromana do Hercegovine će se stizati brže nego ikada – rekao je Ćurić.

On je pozvao prisutne da za doček Nove godine dođu u Trebinje gdje će za doček Nove godine pod platanima biti upriličen koncert grupe “Hari Mata Hari”.

– Trebinje godišnje posjećuju turisti iz više od 90 zemalja svijeta, a ove godine će prvi put do sada biti evidentirano više od 100.000 noćenja. Vrata Trebinja svima su širom otvorena. Želimo da zajednički stvaramo ljepše, bolje i naprednije Trebinje za nova pokoljenja – poručio je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je, kao poklon domaćinima, sekretaru udruženja Milivoju Rupiću uručio umjetničku sliku sa motivima Grada Trebinja.

Kao uspomenu na ovo veče Raša Dangubić uručio je gradonačelniku Ćuriću statuu sa likom patrijarha Pavla, koju je uz pomoć sveštenstva i monaha sa Kosmeta, a uz blagoslov patrijarha Irineja i vladike Teodosija uradio Milomir Vlašković, sveštenik crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz Leposavića.

Rade S. Petrović, zamjenik predsjednika Udruženja Trebinjaca ugostio je, pored gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i visoke zvanice među kojima su bili Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Beogradu, Miodrag Linta, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Gordan Mišeljić direktor HET-a, Anđelko Vučić, kao i predstavnici bratskih hercegovačkih udruženja iz Banjaluke, Zrenjanina, Novog Sada i Beograda.

Kulturni dio programa bio je obogaćen etno zvukom i sjajnim nastupom Trebinjke Sare Hamović, studentkinje četvrte godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Prvi put među Trebinjcima nastupio je i Lepomir Ivković, glumac Narodnog pozorišta, koji je kazivao stihove Jovana Dučića, Desanke Maksimović i Dobrice Erića.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji je u izjavi za Slobodnu Hercegovinu istakao da ovakva druženja doprinose afirmaciji “nas sa one strane Drine sa nama sa ove strane Drine”.
– Ovakva okupljanja su i jedna od programskih aktivnosti našeg predstavništva jer na taj način na najbolji način možemo postaviti čvrste temelje našim ukupnim odnosima Republike Srpske i Srbije – rekao je Cicović.

Miličić među Trebinjcima: Spremam se za derbi protiv Hercegovca
Skup Trebinjaca uveličala je i srpska košarkaška legenda. Ovoga puta to nije bio Dejan Bodiroga, već nekadašnji košarkaš Detroit Pistonsa i reprezentativac Srbije Darko Miličić. Nakon završene NBA karijere i nekoliko godina pauze ponovo se aktivirao igrajući za novosadski klub I came to play u kome igraju i bivši reprezentativci Branko Cvetković, Jovo Stanojević, jedan od najboljih basketaša na svijetu prebilovački potomak Dušan Bulut. 


Na vodećoj su poziciji Druge srpske lige, a najveći rival im je ekipa Hercegovca iz Gajdobre.
– Gajdobrani su odlična ekipa. Pobjedili smo ih u gostima nakon velike borbe, a narednog vikenda igra se novi derbi u kome je naša ekipa domaćin. Nadamo se novoj pobjedi – poručio je Miličić koji je dugo i strpljivo udovoljavao mnogima za zajedničko fotografisanje.

Vedran Škoro, predsjednik zavičajnog udruženja Hercegovaca iz Banjaluke je istakao da se uvijek rado odazove pozivu Udruženja Trebinjaca, ali i ostalih hercegovačkih udruženja u Srbiji.

– Važno je da u svakoj prilici poručujemo da znamo naše korijene i da zavičaj nismo zaboravili – rekao je Škoro i podsjetio da se Hercegovci u Banjaluci tradicionalno okupljaju svakog 12. maja za krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Božidar Milović, predsjednik Udruženja Srba Hercegovaca iz Novog Sada je istakao da je i sam djelimično Trebinjac.

– Ovakvi skupovi jačaju međusobne veze Hercegovaca. Udruženje u Novom Sadu ima najdužu tradiciju i mnogo ulaže u omladinu. Upravo je završen konkurs i potpisani su ugovori za stipendiranje najboljih studenata. Osim predstave “Gledaj i nagledaj se zemlje Hercegovine” do kraja godine biće organizovana i 9. akcija dobrovoljnog prikupljanja krvi – poručio je Milović.

Za najveseliji dosadašnji skup Trebinjaca pobrinuo se “Barakuda bend” iz Vrnjačke banje.

Dobro raspoloženje potrajalo je do kasno u noć kada se začula i nezaobilazna hercegovačka ganga.

Trifko Ćorović



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: