Borovčeva sutra u Foči i Bileći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Borovčeva sutra u Foči i Bileći

Izvor: SRNA | Datum:10.12.2019.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Boravac posjetiće sutra u Foči i Bileći porodice koje su uselile u stanove izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa i Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja.


Ukupno 47 porodica povratnika i raseljenih lica u Foči i Bileći uselilo je u stanove izgrađene u okviru ovih projekata, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjelice.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu krov nad glavom u Foči obezbijeđen je za 12 porodica, a u Bileći za 15, dok je kroz Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja u novoizgrađenu zgradu uselilo 20 interno raseljenih porodica.

Posjeta porodicama u Foči predviđena je u 10.00 časova ispred novoizgrađenih zgrada u naselju Barakovac.

Izjave za novinare nakon posjete stanarima oba objekta daće Borovčeva, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Đanluka Vanini, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić i načelnik opštine Foča Radislav Mašić.

Istog dana u 13.30 časova u Bileći će biti organizovana ceremonija povodom useljenja 15 porodica ispred novoizgrađene zgrade.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u BiH će biti obezbijeđeno ukupno 3.200 stambenih jedinica za izbjegla, raseljena lica i povratnike.

Do sada je završeno oko 1.200 stambenih jedinica - 851 kuća, 256 stanova i 20 paketa građevinskog materijala. Završetak obnove i izgradnje preostalih 2.000 stambenih jedinica predviđen je u periodu 2020–2022. godina.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku sprovođenju programa donatori su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona evra odnosi na projekte u BiH.

EU je najveći donator sa učešćem od 234 miliona evra, nakon čega slijede SAD sa 24 miliona evra, NJemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Podršku programu daju UNHCR, OEBS i Razvojna banka Savjeta Evrope.

Projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja planirano je stambeno zbrinjavanje više od 7.200 lica iz 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja u BiH.

Projekat se realizuje na području 45 opština i gradova i u distriktu Brčko i kroz njega će biti obezbijeđeno više od 2.600 stanova izgradnjom ili rekonstrukcijom 82 zgrade. Svi korisnici će stambene jedinice koristiti po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja i djelimično u okviru institucionalnih centara za smještaj.

Ukupna vrijednost projekta je 104 miliona evra, od čega je okvirnim sporazumom o kreditu između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope obezbijeđeno 60 miliona evra za sufinansiranje projekta, 42,7 miliona evra iznosi doprinos lokalnih zajednica i 1,3 miliona evra su grant troškovi sprovođenja.

Do kraja godine u okviru ovog projekta u nove stanove biće useljeno 150 porodica i zatvoreno osam kolektivnih centara i lokacija alternativnog smještaja u BiH. Zatvaranje kolektivnih centara prema ovom projektu planirano je do kraja 2022. godine.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: