Svinjokolj pri kraju, nije bilo trihinele kod domaćih svinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svinjokolj pri kraju, nije bilo trihinele kod domaćih svinja

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:11.12.2019.

Spremanje svinjskog mesa za proizvodnju domaćih suhomesnatih specijaliteta polako se privodi kraju, a na području Trebinja za sada nije bilo slučajeva prisustva trihinele u mesu kod domaćih svinja, dok je jedan uzorak mesa divlje svinje bio pozitivan na trihinelozu.

Kako je Radio Trebinju potvrđeno u trebinjskim veterinarskim stanicama i ambulantama, svi uzorci mesa domaćih svinja, koji su kontrolisani bili su zdravi. Apeluju da se meso zbog sigurnosti donosi na kontrolu.

Sezona svinjokolja bi ove godine mogla potrajati, kaže veterinar Dragana Drinjak Turnić iz veterinatske stanice „Srna“ i podsjeća da već više od decenije u ovoj stanici nisu evidentirani slučajeva prisustva trihinele u mesu.

Ipak, i ove godine jedan uzorak mesa divlje svinje bilo je zaražen trihinelom, pa veterinari upozoravaju da se meso kontroliše. Ovo su nam potvrdili u veterinarskoj ambulanti „Anima Vet“.

Veterinar Milica Kapor ističe da je i prošle godine u ovoj ambulanti zabilježen jedan slučaj kod divlje svinje, koji je bio pozitivan na trihinelozu.

Veterinarski pregled smatra se veoma pouzdanom metodom, kao i efikasnim načinom zaštite od trihineloze. Cijena ovog pregleda za domaću svinju je 10, a za divlju 25 KM.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: