Bileća: Mlijeko standardnog kvaliteta ima 90 odsto kooperanata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bileća: Mlijeko standardnog kvaliteta ima 90 odsto kooperanata

Izvor: SRNA | Datum:12.12.2019.

Mlijeko standardnog kvaliteta ima 90 odsto kooperanata mljekare "Pađeni" na području Hercegovine, rekao je Srni referent za otkup u ovoj bilećkoj mljekari Rade Stajić.

Stajić je naveo da su to rezultati dobijeni na osnovu 140 uzoraka mlijeka od kooperanata koje su kontrolni asistenti resornog ministarstva uzeli od početka decembra.

On je pojasnio da se prilikom ocjene kvaliteta mlijeka procjenjuje njegov hemijski i mikrobiološki sastav, odnosno broj bakterija i somatskih ćelija.

"Da bi proizvođači ostvarili premiju od ministarstva, mlijeko treba da bude u posljednja tri mjeseca standardnog kvaliteta, što znači da broj somatskih ćelija treba da bude ispod 400.000 i broj mikroorganizama ispod 100.000", rekao je Stajić.

On je dodao da kooperanti koji imaju mlijeko standardnog kvaliteta ostvaruju 15 odsto veću cijenu otkupa i ostvaruju pravo na premiju od resornog ministarstva.

Stajić je naveo da mljekara "Pađeni" u zavisnosti od vremenskog perioda posluje sa oko 1.000 kooperanata na cijelom području istočnog dijela Republike Srpske od Trebinja do Zvornika.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: