Одустати од отимања црквене имовине и поштовати аутономију цркве | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Одустати од отимања црквене имовине и поштовати аутономију цркве

Извор: СРНА | Датум:21.12.2019.

Учесници Световасилијевског сабора у Никшићу данас су Приједлог закона о слободи вјероисповијести, о којем Скупштина Црне Горе треба да почне расправу 24. децембра, прогласили Законом против Православља и затражили да се одустане од новог отимања имовине црквама и вјерским заједницама и поштује њихова аутономија.

Са Сабора је захтијевано безусловно законско или уговорно признање и уважавање постојања вишевјековног историјског континуитета и правног субјективитета Митрополије црногорско-приморске, епархија будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и милешевске и свих црквених правних лица у складу са канонским правом.

Учесници сабора су навели да, као слободни људи и грађани, захтијевају закључивање уговора са Владом Црне Горе којим би се, равноправно и под суштински истовјетним условима садржаним у уговорима закљученим са другим црквама и вјерским заједницама, регулисала питања од заједничког интереса.


Затражено је и доношење закона о реституцији и праведној надокнади бесправно одузете црквене имовине и одустајање од новог отимања имовине црквама и вјерским заједницама, као и на Уставу и међународним стандардима засновано законско регулисање и поштовање аутономије цркава и вјерских заједница.

"Све ово захтијевамо не као привилегије за себе него као опште право за све цркве и вјерске заједнице. Да оправдамо себе пред Богом, Светим Василијем и историјом, пред прецима и потомцима, понављамо завјет Тројичинданског сабора и понављамо да ћемо чувати, обнављати и бранити све наше светиње", надови се у прогласу који је прочитао владика диоклијски Методије.


Према његовим ријечима, закон о слободи вјероисповијести, који је у процедури, крши сва темељна начела и стандарде демократског и цивилизованог законодавства у овој области.

Он је навео да је начело слободе вјероисповиједања битно угрожено, прије свега, најављеним отимањем храмова и црквене имовине, начело неутралности државе је исмијано већ тиме што је питање Цркве постало ствар програма владајуће партије, а начело једнаког правног третмана, које у реалности одавно не постоји, сада треба да се озакони на штету Православне цркве.

Право на самоодређење се не поштује, каже владика, већ се Цркви испостављају политички диктати, а држава је, како је навео, дужна да ова начела поштује и штити у њиховом изворном значењу, да их заиста јемчи, а не да их употребљава у дискриминаторске сврхе.

Владика је нагласио да тачнији назив Приједлога закона о слободи вјероисповијести био Закон против православља у Црној Гори, који Влада, ради остварења неразумних идеолошких и политичких циљева, покушава да ових дана једнострано наметне.

Тиме би, како је образложио, озаконила дискриминацију Митрополије црногорско-приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори, припремила отимање православних храмова и гробова и извршила пљачку црквене имовине, СПЦ укинула правни статус стицан у славној историји од 800 година и, на крају, понизила и погазила слободу и вјеру.

"Ми, православни епископи, свештеници и вјерници, који смо истовремено и грађани Црне Горе, најодлучније стојимо у одбрани своје вјере и слободе, у одбрани својих неотуђивих грађанских права. Лична слобода вјере, коју остварујемо у Цркви, у заједници са другима, треба да је светиња и за државу", напоменуо је владика.

Владика Методије је истакао да остваривање вјерске слободе и практиковање вјерских права представља суштину људске слободе и људских права, те подсјетио да је Црква, кроз историју Црне Горе била народна и државотворна, јер је стварала и уобличила традиционални идентитет народа и државе.

"Ако хоћемо да опстанемо у свом идентитету, онда и данас по сваку цијену морамо да одбранимо нашу Православну цркву. То данас значи `За крст часни и слободу златну`! Kрст Часни је Kрст Христовог распећа. Без те части, без учешћа у Христовој жртви, и без наше Цркве не би било више истинске Црне Горе и Црногораца", нагласио је владика Методије.

Владике подсјећају, додао је, да је дужност државе да свакоме гарантује мир, права, правду и правну сигурност, да гарантује слободу, која је природно право, да штити имовину, а не да је отима.

Према његовим ријечима, држава треба да производи услове за добар живот, а не да производи конфликте и повампирује старе пођеле на темељу којих влада, да се противи дискриминацији и да штити вјерске слободе и права свих, а не да атакује на простор душе и храма у којима обитава Бог.

Данас у Црној Гори, каже владика Методије, власт хоће на мјесто Бога да постави себе и партијску државу, те да зато пориче Бога и гази њихова права, па тиме и њихова слобода губи своје утемељење и смисао.

"Данас у Црној Гори држава не допушта уставом загарантовану слободу вјере, нарочито Православној цркви – Митрополији црногорској која је родила Црну Гору, јер хоће да религију и Цркву функционализује у сврху своје идеологије, стварајући своју `аутокефалну Цркву` у духу лењинизма и стаљинизма", напоменуо је владика Методије.

Он је додао да "секуларна држава насљедница безбожног титоистичког система, чини нешто што ни тај систем није урадио - законско отимање храмова и имовине Цркве представља гажење повеља средњовјековних и каснијих владара, до Црнојевића и Николе Петровића, као и бројних завјештања појединаца и братстава кроз вјекове".

Црква се, каже се у прогласу, одбијајући такву улогу и истрајавајући на слободи и праву на самоодређење излаже опасности да је таква држава не признаје.

Али, напоменуо је владика читајући проглас, није необично да је истрајавање на слободи и идентитету везано за излагање опасностима и притисцима.

"Ми ћемо истрајати у нашој праведној борби против дискриминације, као што то чинимо годинама - стално нудимо дијалог, предлажемо законска рјешења, организујемо научне скупове и објављујемо стручне књиге у области вјерских права и слобода", навео је владика.

Он је додао да од институција ЕУ очекују да оне не игноришу чињеницу да власт у Црној Гори крши одредбе Лисабонског уговора према којима држава признаје идентитет црквама и вјерским заједницама и са њима одржава отворен, транспарентан и редован дијалог, а то и став Венецијанске комисије о овом приједлогу закона на који се власт формално позива.

"Заснивати Закон на историјској лажи, као да је наводно Црногорска митрополија — Црква, укинута нестанком Kраљевине Црне Горе /1918/ значи игнорисање одлуке Светог Синода Kраљевине Црне Горе /16. децембар 1918/ којим је ова Митрополија, прва од некадашњих епископија од Турака укинуте Пећке Патријаршије /1766/ обновила јединство Пећке Патријаршије, што је потврђено и од Васељенске Патријаршије /1922/", подсјетио је владика Методије читајући проглас.

Сви храмови и сва црквена имовина Црне Горе тим уједињењем остали су својина саме Митрополије и њених јединица све до данашњег дана, рекао је владика и додао да се је сматрати да је та имовина предата неком другом равно је безумној тврдњи да је Црна Гора, поставши чланица УН, престала да постоји, изгубивши себе и своје историјско насљеђе.

Од вјековних безбројних повеља и завјештања Цркви и проклетстава онима који те повеље и завјештања погазе, владика Методије је на крају навео одломак из Завјештања Светог Василија.

"То све приложих и дадох цркви… За своју душу, све предадох на руке вишњег Бога и Светој Богородици… И ко би се усудио да нешто отме од манастира, отео Господ Бог таквом разоритељу његов дом, кућу и стоку са синовима и свим његовим имањем да га Господ Бог порази и распе, изненада и вавијек. Амин. Да му траг и оџак погине вавијек. Амин, амин,амин", прочитао је владика Методије.



Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: