Mitropolit Amfilohije: U imenu Božijem je sud i pravda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mitropolit Amfilohije: U imenu Božijem je sud i pravda

Izvor: RTRS | Datum:24.12.2019.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je u imenu Božjem sud i pravda i da zakoni mogu biti samo oni koji se temelje na ovoj velikoj istini.

- Na ovoj istini je utemeljeno i zakonodavstvo Crne Gore - poručio je vladika Amfilohije, obraćajući se okupljenima ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici, gdje je jutros došla litija da bi se izrazio protest zbog namjere usvajanja diskriminatorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vladika je pozvao poslanike da ne dozvole da se zakoni istinske Crne Gore pretvore u bezakonje.

- Za Krst časni i slobodu zlatnu, na tome je utemeljeno zakonodavstvo do naših vremena. Na ovo podsjećamo parlament - njihova je odgovornost veća ako zakone temelje na ovoj istini. Nismo ni protiv koga, nego smo ovdje da izrazimo poštovanje ovom domu - istakao je mitropolit Amfilohije.

Vladika Amfilohije je pozvao poslanike muslimane i rimokatolike da ne dozvole da njima neko manipuliše na osnovu ranije potpisanog ugovora, pa da kaže da ovaj zakon za njih ne važi.

Mitropolit Amfilohije je rekao da neko radi privatnih interesa, vlasti i svoje "slasti" ugrožava budućnost Crne Gore.

On je izrazio nadu da će poslanici čuti glas svog naroda i narodnog sveštenstva, da će donijeti odluke onako kako to odgovara onome što je zapisao Sveti Petar Cetinjski.

Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske na putu ka zgradi Skupštine (foto: Sputnik / Nebojša Popović)
- U ime Božje i Svetog Vasilija i Svetog Petra, Simeona Dajbabskog u ime Stefana Piperskog, mi ovdje danas uvjeravamo naše poslanike da ne dozvole da neko manipuliše njihovim odlukama i zakonskim odredbama, da ne dozvole da se odredbe ovog zakona primjenjuju na ovakav način - poručio je mitropolit.

Prema njegovim riječima, ako Crna Gora zaista želi da se ugradi u evropsku zajednicu, onda to ne može činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja.

Mitropolit Amfilohije je po završetku govora blagoslovio poslanike i sve okupljene.

Vladika Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i dioklijski Metodije krenuli su nešto poslije 8.00 časova ispred podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja sa sveštenstvom i monaštvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke u litiji pred Skupštinu Crne Gore, koja danas treba da započne zasjedanje na kojem vladajuća većina namjerava da usvoji diskriminatorski zakon o slobodi vjeroispovijesti.

U litiji su monahinje nosile transparent na kojem piše "U imenu Božjem je sud i pravda".

Nakon što se obratio okupljenima, mitropolit Amfilohije se sa sveštenstvom vratio u Hram Hristovog Vaskrsenja, gdje će služiti liturgiju.

U Skupštini Crne Gore počela je sjednica Zakonodavnog odbora o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Danas će početi i sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će biti raspravljano o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: