Mitropolit Amfilohije pozvao poslanike da ne glasaju za zakon | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mitropolit Amfilohije pozvao poslanike da ne glasaju za zakon

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:25.12.2019.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti onako formulisan ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te pozvao poslanike da glasaju protiv ovog akta koji je u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/.
 

Mitropolit Amfilohije je uputio pismo poslanicima Demokratske partije socijalista /DPS/, Socijaldemokratske partije /SDP/, Socijaldemokrata /SD/, Bošnjačke stranke /BS/, Hrvatske građanske inicijative /HGI/, Force i Liberalne partije /LP/, piše "Dan".

Isto pismo dostavljeno je i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, premijeru Dušku Markoviću, te ministrima pravde Zoranu Pažinu i ministru ljudskih i manjinskih prava Mehmedu Zenki.

- Obraćamo vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj prijedlog zakona koji grubo diskriminiše pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je prije osam vijekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski - rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao da SPC ne traži nikakve privilegije i da nije protiv pripreme i donošenja novog zakona.

- Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu Vlade sa crkvama, vjerskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore - naglasio je mitropolit u pismu.

On je podsjetio da su pri izradi predloženog zakona izostali istinski dijalog i neophodno usklađivanje sa Ustavom i međunarodnim standardima.

- Ne smijemo ovom prilikom izostaviti činjenicu da će se ovaj zakon, prije i iznad svega, odnositi na našu crkvu, što su jasno saopštili i najviši državni funkcioneri, budući da je Vlada Crne Gore 2011. i 2012. godine zaključila temeljne ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom - rekao je Amfilohije.

Napomenuvši da je SPC obavijestila Vladu da želi da i sa njom bude zaključen temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza, vladika Amfilohije je istakao da vlast nije iskazala spremnost i dobru volju.

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore juče je podržao Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Iz SPC ranije je saopšteno da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: