Bejbi-bum u srpskim porodilištima na Kosmetu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bejbi-bum u srpskim porodilištima na Kosmetu

Izvor: sputniknews.com | Datum:26.12.2019.

U porodilištima u Kosovskoj Mitrovici, Pasjanu i Gračanici, koja funkcionišu u sistemu Republike Srbije, rođeno je oko 900 beba.


Od početka 2019. godine do danas u porodilištima na Kosovu koja funkcionišu po sistemu Republike Srbije rođeno je ukupno 898 beba, piše KosSev.

U Kosovskoj Mitrovici od početka godine do juče popodne rođeno je 504 zdravih beba. U Gračanici ove godine je na svijet došlo 258 zdravih dječaka i djevojčica. U Pasjanu je po riječima ljekara do danas rođeno 136 zdravih beba.

- Od početka 2019. godne do danas rođeno je 136 beba. U prethodnoj godini rođena je 141 beba, međutim, ostalo je skoro nedjelju dana do Nove godine, pa se nadamo da ćemo nadmašiti tu brojku - rekao je glavni medicinski tehničar u Zdravstvenom centru Gnjilane, Sreten Trajković i dodao da je stručni tim ljekara obavio 62 carska reza i 74 prirodna porođaja.

Dvadesetpetogodišnja Maja Stević iz Grnčara kod Klokota ističe da je zadovoljna tretmanom koji dobija na Odjeljenju ginekologije u Pasjanu.

- Ovdje sam zbog održavanja trudnoće, u trinaestoj sam nedjelji, došlo je do nekih malih problema, ali je sada sve u redu, usluga je odlična - rekla je buduća mlada mama.

Ogroman značaj nove bolnice u Pasjanu

Bolnica u Pasjanu koja je otvorena 2015. godine od velikog je značaja za stanovnike južno od Ibra, jer više ne moraju da odlaze u neke od gradova Centralne Srbije na liječenje. Otvaranje ginekološkog odjeljenja uticalo je i na podizanje svijesti žena o prevenciji.

- Mnogo znači kada imaš gdje da odeš na pregled, ovdje je bliže, ranije smo odlazili do Gračanice ili Vranja - izjavila je tridesetsedmogodišnja Ankica Dimić iz Mogile, sela u vitinskom kraju.

- Zadovoljna sam, ima stručnih ljekara, dosta je skuplje bilo ranije dok odemo do Vranja. Dva djeteta su mi tamo rođena, da je ovdje bilo porodilište, sve bi bilo mnogo lakše. Sada je mnogo bolje, bliže nam je, ovdje mi je u selu - kaže četrdestdvogodišnja Desanka Milenković iz Pasjana.

Pored porođaja na ovom odjeljenju se vrše i kompleksne operacije iz oblasti ginekologije, pa se često ovdje mogu zateći pacijentkinje koje dolaze iz centralne Srbije.

Srušene su nacionalne barijere tako da i pacijentkinje albanske nacionalnosti u ovoj ustanovi dobijaju adekvatno liječenje.

Na početku nije bilo lako steći povjerenje pacijenata.

- Ja sam tu od samog početka, od otvaranja 2015. Onaj početak i ovo danas ne može da se uporedi. Početak je bio jako težak, međutim vremenom se sve to uskladilo i sada imamo fenomenalne uslove za rad - ističe Trajković.

Izazov da se oproba u struci za koju se školovala dobila je baš ovde doktorka Marina Jovanović, ginekolog.

- Meni je bio san dok sam bila na specijalizaciji i kada se vratim - da radim u bolnici, a ne u nekoj ambulanti, jer rad u bolnici ne podrazumijeva samo ginekološke preglede, preglede ultrazvučnim aparatom, tu preventivnu medicinu, već podrazumijeva i sam ulazak u salu, porođaje, carske rezove, zatim i druge vrste operacija koje mi sada, zahvaljujući ljekarima koji dolaze sa strane i obučavaju nas, radimo ovdje u Pasjanu - rekla je Jovanovićeva uz napomenu da mogu da pariraju drugim većim ustanovama.

Početak rada i prve porođaje većina zaposlenih emotivno doživljava. Funkcionisali su kao porodica, a cilj je bio ponovo oživjeti rađanje djece u Kosovskom Pomoravlju, poslije nemira 1999. godine.

- Za prve porođaje imali smo utisak kao da su to nama najbliži, kao da su u pitanju prve komšije, rođaci, prijatelji, te žene su bile sastavni dio našeg života. Pratili smo ih od prvog do posljednjeg dana. Brinuli smo oko bebica i što se tiče hrane, pelena, gledali smo da na svaki mogući način pomognemo, kao i sada - sjeća se doktorka Marina prvih radnih dana u porodilištu.

- Kada je prva beba rođena ovdje, mi smo se radovali. Lično ja sam imao takav osjećaj kao kada su se moja djeca rađala. Od portira, ginekologa, cjelokupnog osoblja, svi smo bili srećni, bukvalno smo častili zbog tog prvog porođaja - prisjeća se Trajković, čovjek koji je u ovoj ustanovi od prvog dana osnivanja.

Bolnica u Pasjanu smještena je u dijelu izvan sela, blizu puta koji vodi prema Preševu. Pasjane je srpsko selo koje broji oko 2.500 stanovnika, a pored bolnice ovdje su smještene tri škole - Gimnazija, Medicinska i osnovna škola "Miladin Popović", opština Parteš i Pošta Srbije.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: