Posjeta srednjoškolaca Petropavlovom Manastiru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Posjeta srednjoškolaca Petropavlovom Manastiru

Izvor: Eparhija ZHiP | Foto: Eparhija ZHiP | Datum:26.12.2019.

U srijedu 25. decembra, Petropavlov Manastir posjetili su učenici trebinjskog srednjoškolskog centra (poljoprivredna, medicinska i turistička škola) sa svojim profesorima i vjeroučiteljicom. Gosti su imali priliku da obiđu Manastir i donekle se upoznaju sa načinom života monahinja, ali i da neposredno, posjetivši manastirske radionice za vez i šivenje, ikonopisačku radionicu, vinograd, vinariju, plastenik i dr. – vide i saznaju čime se sestre bave, odnosno kako jedan Manastir živi i kako je život u njemu organizovan. Tokom posjete, Igumanija Pavla je đacima u manastirskoj gostoprimnici održala kraće predavanje, tokom koga je govorila o značaju čovjekove povezanosti sa okolinom u kojoj živi,  kao i o neophodnosti povratka prirodi od koje se savremeni čovjek  ubrzano otuđuje.

Tokom ovog susreta, prvog takve vrste otkako je 1998. godine u Petropavlovom Manastiru obnovljeno monaško opštežiće, dogovorena je buduća saradnja koja bi podrazumjevala češće posjete i međusobna druženja, pomoć kroz učešće srednjoškolaca u manastirskim mobama (berba grožđa, sadnja novih sadnica voća, cvijeća i sl.) ali i neposrednije upoznavanje đaka sa pravoslavnom duhovnošću i monaškom tradicijom.

I gosti i domaćini izrazili su nadu da je ovo početak jednog lijepog prijateljstva i obostrano korisne saradnje. 




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: