ЛАМБЕТА: У 2019. ОЧИШЋЕНО 9 МИЛИОНА КВАДРАТА И ЗАСАЂЕНО 376 ТРАЈНИЦА | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

ЛАМБЕТА: У 2019. ОЧИШЋЕНО 9 МИЛИОНА КВАДРАТА И ЗАСАЂЕНО 376 ТРАЈНИЦА

Извор: Херцег ТВ | Фото: Херцег ТВ | Датум:26.12.2019.

Годину на измаку у Комуналном предузећу Требиње дочекују са добрим резултатима.

Током ове године радници су очистили 6.800. 000 квадратних метара ручно, и још 3.000.000 квадрата уз помоћ машина.   

Осим тога, од априла до октобра врши се редовно прање градских улица.

„Сигурно је потребно да се чишћење градских зона прошири. Циљ нам је да поред ужег центра града, пређемо и на чишћење мјесних заједница које су мање биле заступњене у претходном периоду“, рекао је директор Комуналног преузећа Требиње Недељко Ламбета.

Он је додао да за Градско зеленило година није било ни мало лако, обзиром да је било доста падавина.

„Скоро милион квадратних метара је покошено, успјели смо да засадимо  386 стабала трајница, 35. 000 садница сезонског свијећа и више од 90 грмова. Сигурно ћемо настојати и у наредном периоду да што више обогатимо зелене површине којих је на подручју града око 100. 000 квадрата“, истакао је Ламбета.

Он  је рекао да су током ове године почеле и припреме за селективно прикупљање отпада  и то прављењем пунктова, на којима ће се вршити раздвајање.

„Предвиђене су двије фракције – мокра и сува. НА тај начин раздвојићемо прикупљање био и кућног отпада на једној  и пет пластике и стакла на другој страни “, објаснио је Ламбета.

Према његовим ријечима тренутно на подручју града има 750  контејнера запремине 1,1 метар кубни и 50 контејнера од пет метара кубних.

„Сви контејнери се подигну сваке седмице. Неки се празне сваки дан, неки два или три пута седмично, што зависи од насеља,количине и врста отпада отпада“, рекао је Ламбета.

У протекле три године Комунално предузеће набавило је десет возила. Планом је предвиђено да се механизација модернизује  и у наредној години.

„ Град Требиње и Комунално предузеће учествују са Развојном агенцијом Њемачке  у пројекту захваљујући којем смо добили возило за селективно прикупљање отпада које ће углавном да буде у ужем центру града, додао је Ламбета.

Појачан сарадња са мјесним заједницама  једна је од првих планираНИХ активности у овом предузећу у наредној години.

Поред тога планирана је и еколошка акција у коју ће бити укључени сви од ученика основних и средњих школа, невладиног сектора до градске управе.

Међу приоритема ће свакако бити и набављање бешумних чистилаца, као и велике косилице за Градски парк.

С обзиром да се очекује велики број туриста пред предстојеће божићне и новогодишње празнике, радници Комуналног предузећа у том периоду радиће у  двије смјене.




Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: