KUSTURICA: Hvala Josipe, ne želim u sarajevsku maglu! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

KUSTURICA: Hvala Josipe, ne želim u sarajevsku maglu!

Izvor: Srna | Foto: M. Cvetković | Datum:20.11.2015.

Foto: M. Cvetković

Srpski režiser Emir Kusturica poručio je glumcu Josipu Pejakoviću da neće moći da se odazove njegovom pozivu da posjeti Sarajevo, jer „ne bi da zalazi u sarajevsku maglu“.

Kusturica je rekao da je u Zakoniku cara Dušana pisalo da svaki stanovnik Srbije mora da gosta primi i nahrani i, ako su vremenski uslovi nepovoljni i ako je magla prekrila put, da ga izvede do vidljive tačke da čovjek nastavi putovanje.

„Bojim se, posebno ovih novembarskih dana, iako je klima promijenjena, da su u Sarajevu vremenski uslovi nepovoljni. A kako tamo nisu potpali pod Dušanov zakonik, ostavićemo da moj dolazak u Sarajevo bude jedno neriješeno pitanje“, rekao je Kusturica za „Blic – TV i Pop kultura“.

Povodom najave Pejakovića da će „poturiti pleća da Kusturicu dovede u Sarajevo“ i da sa njim „zasjedne“ u nekoj od tamošnjih kafana, srpski režiser je odgovorio da pretpostavlja da bi „kao što je to red na Balkanu“ ta kafana bila podvojena i da bi u njoj bilo onih koji bi ga rado linčovali, ali i onih kojima je Izetbegovića na vrh glave.

„Bilo bi u toj kafani likova kao u Andrićevoj ‘Gospođici’, besposličara, sjecikesa i onih što je Alija Izetbegović otrovao, a njegov sin Bakir nastavio da truje“, naglasio je Kusturica.

Proslavljeni režiser poručio je Pejakoviću da će on njega da ugosti „u jednom od svojih gradova“ i da će susret biti prijatan i drugarski.

Na pitanje pod kojim uslovima bi opet otišao u grad svog djetinjstva i mladosti, Kusturica je rekao „neka u Sarajevu naprave nešto što bi bilo uvaženo u istorijskoj i vremenskoj mašini“.

„Neka podignu objekat koji je pravoslavni ili katolički, neka urade nešto što smo mi uradili u Višegradu. Biće to dobro i za naš i za njihov i za cijeli svijet. I to da urade, opet ne bih otišao“, rekao je Kusturica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: