'Crna Gora i Srbija - jedna familija', orilo se kod Ajfelove kule, Big bena, a čulo i do Montreala (FOTO/VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

'Crna Gora i Srbija - jedna familija', orilo se kod Ajfelove kule, Big bena, a čulo i do Montreala (FOTO/VIDEO)

Izvor: sputniknews.com | Foto: facebook.com | Datum:11.01.2020.

I Srbi u dijaspori priključili su se podršci Srbima u Crnoj Gori u protestu protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovesti koji ima za cilj otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve. Proteklih dana u Londonu, Parizu, Cirihu i Montrealu orilo se "Crna Gora i Srbija — jedna familija".

U Londonu su u crkvi Svetog Save održani molebani za mir i jedinstvo naroda, kao i za slobodu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Protestni skup održan je ispred ambasade Crne Gore, a prisustvovali su pravoslavni vjernici predvođeni sveštenstvom, Srbi iz Crne Gore, ali i brojni britanski hrišćani koji su iskazali protivljenje Zakonu o vjeroispovesti.

 

 

Protojerej stavrofor Goran Spaić ukazao je na to da se radi o mirnom protestu protiv "bezbožnih vlastodržaca".

U razgovoru za Sputnjik, otac Goran je izjavio da su molebani održani u Londonu u znak ljubavi i razumijevanja za situaciju koja je zadesila Srbe u Crnoj Gori, i da smatra da su njihova prava Zakonom o slobodi vjeroispovesti gažena, te da je dužnost naroda i Crkve da pomognu u podršci da se ovaj zakon povuče.

- Potpuno smo podržali Mitropoliju i mitropolita Amfilohija da se protest deideologizuje, da nikakva ideologija, nikakva stranka, nikakva partija nemaju udjela u ovome, sve dok je na ulicama pravoslavni narod u Crnoj Gori. Ta podrška je nama potrebna, podrška naroda, kako bi ovaj zakon Vlada povukla - ističe otac Goran. 

Prema njegovim riječima, suština okupljanja u Londonu je borba za Crkvu, za pravoslavni narod koji želi da se moli Bogu i ide u crkvu onako kako su to njegovi preci radili.

- Mi ćemo imati molebane i molićemo se u crkvi i dalje. Ako bude trebalo, u znak protesta izaći ćemo na ulice, pred crnogorsku ambasadu, ovde pred našu crkvu, pred engleski parlament — svuda gdje bude trebalo. Mi ćemo u znak podrške našoj braći i sestrama u Crnoj gori učiniti sve što je potrebno.

Grupa Srba okupljala se i u prestonici Francuske, ispred crkve Svetog Save, kako bi iskazala nezadovoljstvo crnogorskim zakonom. Šetali su do Ajfelovog tornja.

 

 

Tom prilikom Srbi iz Pariza poručili su: "Crna Gora i Srbija su jedna familija!" i "Ne damo svetinje".

Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu (foto: SPC u Londonu)
Aleksandar Mijatović, jedan od učesnika skupa u Parizu, poručio je da će ovakvi vidovi podrške biti nastavljeni već u toku sljedeće nedjelje.

- Cilj je prevashodno da se da podrška narodu u Crnoj Gori da istraju u borbi i da znaju da nisu sami, da ćemo svim silama braniti naše svetinje i našu istoriju - odlučan je Mijatović.

 


Moleban i podrška narodu u Crnoj Gori održani su i u Cirihu, a u Frankfurtu su sveštenici imali posebnu besjedu podrške.

Podrška je upućena i iz Montreala, gde se takođe orilo "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija".
Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: