Nevesinje: Protekla godina najuspješnija u radu transfuziološke službe | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Protekla godina najuspješnija u radu transfuziološke službe

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:11.01.2020.

Služba Zavoda za transfuzijsku medicinu u Nevesinju ispratila je 2019. kao najuspješniju godinu u svom dosadašnjem radu.

 

 

U 17 organizovanih akcija dobrovoljnog darovanja krvi učestvovali su aktivi Opštine Nevesinje, Osnovne škole „Risto Proroković“, Šumskog gazdinstva “Botin“, MUP-a RS, Oružanih snaga BiH, JP „Nevesinjeputevi“, opštinskih boračkih organizacija Nevesinja i Bileće, RJ „Elektro-Nevesinja“, Planinarskog društva „Zimomor“, kao i udruženja doborvoljnih davalaca krvi „Gacko“, „Sveti Simeon Mirotočivi“ iz Gacka i „Ljubinje“. Uspješno djelovanje Službe u protekloj godini potpomogli su i maturanti Srednjoškolskog centra „Aleksa Šantić“, koji, tradicionalno, pred kraj školske godine daruju kapi života. Svakako, posebno mjesto u radu transfuziološke službe zauzima Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Nevesinje“, koje svakodnevno radi na promociji davalaštva krvi i uključivanju mladih, zdravih sugrađana u porodicu najhumanijih ljudi.

Minula godina nije samo najuspješnija po broju organizovanih akcija, nego je rekordna po broju uzetih doza krvi tokom jedne akcije.

Povodom Mitrovdana, Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije, u Službi za transfuziju krvi održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u kojoj je učestvovalo 90 davalaca, a prikupljene su 83 doze tečnosti, koja život znači. Podaci govore, da je to bila najuspješnija akcija davanja krvi, koja je do sada provedena u Nevesinju.

Organizatori ovog humanog čina, kojim se Nevesinje može pohvaliti su Opštinska boračka organizacija i Udruženje doborvoljnih davalaca krvi „Nevesinje“. Nesebičnu podršku pružili su im Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi „Nasljeđe“ iz Nevesinja, udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Gacko“ i „Sveti Simeon Mirotočivi“ iz Gacka, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Stara Hercegovina“ iz Višegrada, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Ljubinje“, Crveni krst i Opštinska boračka organizacija iz Bileće, te Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi HET-a iz Trebinja.

Ova akcija je i prva provedena u saradnji sa Savezom društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske. Tim povodom, u nevesinjskoj Službi za transfuziju je boravio predsjednik Saveza Miro Anđelić, koji je za ovaj mali kolektiv imao samo riječi hvale.

Službu Zavoda za transfuzijsku medicinu u Nevesinju predvodi specijalista transfuziolog Maksim Brenjo i njegovi saradnici, tehničari Mirjana Parović i Veroljub Prodanović.

Ne skrivajući zadovoljstvo ostvarenim uspjehom, oni su izrazili nadu da će 2020. godina biti još bolja.

„Nadamo se da ćemo i u ovoj godini ponoviti odličnu saradnju iz prethodne sa građanima, ustanovama i organizacijama“, istakao je Brenjo i pozvao sugrađane na humanost i solidarnost.

„Vaših 30 minuta je nečiji cijeli život. Dođite u našu službu i darujte krv“, poručio je Brenjo.

U prvoj akciji u 2020. godini učestvovaće sportisti iz sportskih kolektiva našeg grada.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: